Πρωτοχρονιά με το όπλο παρά πόδα

Πρωτοχρονιά με το όπλο παρά πόδαΣε «αστακό» έχουν μετατραπεί οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει το 2015.

Στο Λονδίνο, άπαντες οι αστυνομικοί που κατέχουν άδεια οπλοφορίας βρίσκονται… επί ποδός πολέμου σε μία πρωτοφανή επιχείρηση ασφαλείας για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Scotland Yard προέβη σε μια τέτοια ενέργεια, ανακαλώντας περισσότερες από 2.000 άδειες.

Τα μέτρα έρχονται εν μέσω προειδοποιήσεων για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις από ισλαμιστές σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η παρουσία ενόπλων στους δρόμους της Αγγλικής πρωτεύουσας είναι ήδη αισθητή από την Τετάρτη.

Ανώτερος αξιωματούχος προέτρεψε το κοινό να αισθανθεί ασφαλές από την παρουσία της αστυνομίας και να μην θορυβηθεί. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να συναντούν όλο και περισσότερους αξιωματικούς οι οποίοι θα οπλοφορούν. Αυτά τα μέτρα έχουν θεωρηθεί αναγκαία μετά τις επιθέσεις του Παρισιού», σημείωσε ο εκπρόσωπος Jo Edwards.

Το βράδυ της Τετάρτης, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς ακυρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου, η οποία επίσης παραμένει σε υψηλή επιφυλακή μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Το 2014, περίπου 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να απολαύσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις και τα πυροτεχνήματα στην πλατεία Place de Brouckere.

Ο δήμαρχος, Yvan Mayeur, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα μπορέσουν να εγγυηθούν ότι είναι σε θέση να «ελέγξουν» και να κρατήσουν ασφαλή έναν τόσο μεγάλο αριθμό παρευρισκόμενων.

Ο κ. Mayeur δήλωσε στο βελγικό ραδιοτηλεοπτικό RTBF: «Δυστυχώς, ύστερα από σύσκεψη και ανάλυση κινδύνου με το Κέντρο Κρίσης, αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε τα πυροτεχνήματα και τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για αύριο το βράδυ μιας και θα ήταν αφορμή για πολλούς ανθρώπους να παραβρεθούν στο κέντρο των Βρυξελλών. Είναι προτιμότερο να μην ρισκάρουμε τίποτε».

Στο Παρίσι, υπό τη σκιά των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, η καθιερωμένη υποδοχή του νέου έτους θα γίνει στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, χωρίς πυροτεχνήματα και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

«Δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε τίποτε. Και έπειτα από αυτά που έζησε η πόλη μας, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο: Το Παρίσι είναι όρθιο», δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Στη Μόσχα, η εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, παραδοσιακός τόπος υποδοχής του νέου έτους, θα είναι είναι σήμερα κλειστή στο κοινό την ώρα του ρεβεγιόν, εξαιτίας του φόβου των επιθέσεων.

Στη Μαδρίτη, η αστυνομία θα περιορίσει στις 25.000 το πλήθος που θα συγκεντρωθεί στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Εν τω μεταξύ, στη Νέα Υόρκη, 6.000 αστυνομικοί θα συμμετάσχουν στους εορτασμούς με περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που θέλουν να γιορτάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Times Square.

Ο δήμαρχος, Bill de Blasio, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε η καλύτερα προετοιμασμένη πόλη της χώρας, η καλύτερα προετοιμασμένη πόλη για την πρόληψη της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση κάθε γεγονότος που θα μπορούσε να συμβεί».

Πηγή: Daily Mail

Share this post