Ηράκλειο: Εγκαίνια στη δημοτική βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου

Ηράκλειο: Εγκαίνια στη δημοτική βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου

Εγκαινιάσθηκε το βράδυ της Δευτέρας η δημοτική βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου στο Γάζι, παρουσία των τοπικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, μίλησε για μια σπουδαία πολιτιστική δομή που έρχεται να προστεθεί δίπλα στις άλλες σημαντικές πολιτιστικές δομές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως το αρχαιολογικό Μουσείο στο Γάζι (που στεγάζει τη μεγάλη δωρεά της Αρχαιολογικής Συλλογής Μεταξά και αρχαία από την περιοχή), και την Πινακοθήκη στην Τύλισο, που μεταξύ άλλων θα φιλοξενήσει τα έργα της άλλης μεγάλης δωρεάς προς τον Δήμο Μαλεβιζίου, των έργων του Μπότη Θαλασσινού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «μόνο αν στραφούμε ξανά στις αξίες της παιδείας και του πολιτισμού, έχουμε ελπίδες να βγούμε από την πολύπλευρη αυτή κρίση, που μας κρατά χρόνια τώρα καθηλωμένους».

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ίδρυση της δημοτικής βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου, προσθέτοντας πως η υλοποίησή της επιταχύνθηκε περαιτέρω μετά την πρωτοβουλία του Μιχάλη Δουλγεράκη να δωρίσει την προσωπική βιβλιοθήκη του αδελφού του, ιστορικού, λαογράφου και εκδότη Μανόλη Δουλγεράκη.

Ακολούθως ευχαρίστησε και τους υπόλοιπους δωρητές, τονίζοντας τη σημαντική συμβολή τους στη βιβλιοθήκη.

Μεταξύ άλλων στη βιβλιοθήκη βρίσκεται το Αρχείο από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, του φωτογράφου που μετά την Κατοχή συνόδεψε τους Καζαντζάκη, Καλλιτσουνάκη και Κακριδή, στην καταγραφή των εγκλημάτων και των καταστροφών των Γερμανών και Ιταλών εισβολέων στην Κρήτη και τη σύνταξη της περίφημης Έκθεσης Ωμοτήτων.

Επίσης, υπάρχει το αρχείο της ιστορικής εφημερίδας «Η Δράσις», με 53 χρόνια καθημερινή ειδησεογραφία, καθώς και τα βιβλία της αείμνηστης διευθύντριας του γαλλικού ινστιτούτου Μαρί – Σεσίλ Ανδρουλάκη.

Μετά τον αγιασμό ακολούθησε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του βασικού δωρητή της βιβλιοθήκης Μανόλη Δουλγεράκη στον πολυχώρο Τεχνόπολις, με ομιλίες των Γρηγόρη Σηφάκη, Νίκου Σκουλά, Κώστα Γραμματικάκη και Γεωργίας Ορφανού, με συντονιστή τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου, δημοσιογράφο Κώστα Τριγώνη.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Share this post