Γεωργία: Συλλήψεις υπόπτων για διακίνηση ουρανίου

Γεωργία: Συλλήψεις υπόπτων για διακίνηση ουρανίουΠέντε Γεωργιανούς υπηκόους συνέλαβε την Πέμπτη και κρατεί η υπηρεσία ασφαλείας της Γεωργίας, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να πουλήσουν ραδιενεργό ουράνιο αξίας τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αξιωματικοί της υπηρεσίας δεν ανέφεραν αν η ομάδα των Γεωργιανών είχε βρει αγοραστή για το ουράνιο που διακινούσε, είτε από πού οι ύποπτοι το απέκτησαν.

«Οι κρατούμενοι σχεδίαζαν να πουλήσουν πυρηνικό υλικό συνολικού βάρους ενός χιλιόγραμμου και 665 γραμμαρίων, που περιείχε δύο ραδιενεργά ισότοπα – Ουράνιο 238 και μια μικρή ποσότητα– 0,23%– Ουρανίου 235», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επιθεωρητής της υπηρεσίας ασφαλείας Σάβλε Μοτιασβίλι.

Παράλληλα, τόνισε πως λόγω της εκπομπής ακτινοβολίας γάµµα, η απευθείας και μακράς διάρκειας έκθεση στις ουσίες ήταν επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία.

Ένα δικαστήριο στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι (Τιφλίδα) επέβαλε την προφυλάκιση των συλληφθέντων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης και κάθειρξης πέντε έως δέκα ετών αν κριθούν ένοχοι.

Η γεωργιανή υπηρεσία ασφάλειας έχει αποτρέψει αρκετές απόπειρες πώλησης ουρανίου και άλλων ραδιενεργών υλικών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, συνέλαβε έξι Γεωργιανούς και Αρμένιους υπηκόους που επιχείρησαν να πουλήσουν ποσότητα του ισοτόπου Ουράνιο 238 αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016, 03:03

Share this post