Αφγανιστάν: Ο στρατός συνεχίζει την αντεπίθεση εναντίον των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Ο στρατός συνεχίζει την αντεπίθεση εναντίον των ΤαλιμπάνΟ αφγανικός στρατός, ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στη Χελμάντ παρά την αεροπορική υποστήριξη των Αμερικανών, εξαπέλυσε την Πέμπτη αντεπίθεση για να απωθήσει τους Ταλιμπάν, οι οποίοι απειλούν την πρωτεύουσα της επαρχίας, της μεγαλύτερης σε έκταση στη χώρα, από όπου προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου.

«Είχαμε κάποιες επιτυχίες τις τελευταίες ώρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν, ο Μοχάμεντ Ραντμάνες, έπειτα από μια νύχτα σφοδρών μαχών και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες επιχειρήσεις στην επαρχία.

Στις επιχειρήσεις αυτές αντιπαρατέθηκαν οι στρατιωτικές ενισχύσεις οι οποίες εστάλησαν στην επαρχία με τους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι κατάφεραν την Τετάρτη να παρεισφρήσουν ως την καρδιά της Νάουα, μιας περιοχής στρατηγικής σημασίας πολύ κοντά στην πόλη Λασκάρ Γκα, η οποία αριθμεί 200.000 κατοίκους.

Οι μάχες μαίνονταν σήμερα γύρω από τη Νάουα «για να εκκαθαριστούν οι τελευταίοι θύλακες αντίστασης» των Ταλιμπάν, όπως επίσης στις περιοχές Σα-ι-Αντζίρ και Ναντ Αλί.

«Οι ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στο πλευρό άλλων μονάδων για να ενισχύσουν την αμυντική περίμετρο γύρω από τη Λασκάρ Γκα. Τα αεροπορικά πλήγματα, αφγανικά και αμερικανικά, εντάθηκαν», τόνισε ο Σεντίκ Σιντίκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο σύμβουλος του κυβερνήτη της επαρχίας Τουργιαλάι Χεμάτ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από την περιοχή, είπε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ανέκτησαν «τον έλεγχο της έδρας και των γραφείων του κυβερνήτη, των υπηρεσιών πληροφοριών και της αγοράς», παραδεχόμενος έμμεσα ότι τα στρατηγικά αυτά κτίρια είχαν καταληφθεί από τους ισλαμιστές αντάρτες.

«Ο στρατός κινείται από σπίτι σε σπίτι για να εκδιώξει τους Ταλιμπάν που κρύβονται» ακόμη στη Νάουα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Τσαρλς Κλίβλαντ, ο οποίος σημείωσε ότι «η κατάσταση στη Χελμάντ δεν είναι εντελώς σαφής. Αλλά γνωρίζουμε ότι οι Ταλιμπάν υπέστησαν μεγάλες απώλειες και ότι οι αφγανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σημεία ελέγχου».

Share this post