Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Άγιος Ευστράτιος – Ακρίδες ισοπεδώνουν το φυτικό βασίλειο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Άγιος Ευστράτιος – Ακρίδες ισοπεδώνουν το φυτικό βασίλειοΣε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Άγιος Ευστράτιος, λόγω «εισβολής» ενός τεράστιου πληθυσμού ακρίδων που ισοπεδώνει το φυτικό βασίλειο του νησιού.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς το νησί αντιμετωπίζει εδώ και καιρό πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Η δήμαρχος του νησιού Μαρία Κακκαλή υποστήριξε πως «τον περασμένο Αύγουστο έγινε ουσιαστική δουλειά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τη σύμβαση που υπέγραψε ο δήμος Αγίου Ευστρατίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγινε μελέτη του προβλήματος και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή του.

Μάλιστα οι επιστήμονες προχώρησαν σε τρεις στοχευμένες επεμβάσεις με οικολογικά σκευάσματα, που έφεραν αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η συνεργασία αυτή διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και της περιφέρειας με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό θα επιτευχθεί με αεροψεκασμό ολόκληρου του νησιού».

Μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επισπευσθούν οι διαδικασίες που μέχρι τώρα κολλούσαν στη γραφειοκρατία και σύμφωνα με τη δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εξασφαλιστεί η αδειοδότηση και στις αρχές του Ιουνίου θα γίνει ο αεροψεκασμός ενώ θα διεκδικηθούν και αποζημιώσεις. Η κ. Κακκαλή διευκρινίζει ότι το πρόβλημα έχει επιπτώσεις στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του νησιού, αλλά σε τίποτα δεν επηρεάζει τους επισκέπτες.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 10:32

Share this post