Γερμανία: Προχωρά ταχύτερα η επανένωση οικογενειών Σύρων από την Ελλάδα

Γερμανία: Προχωρά ταχύτερα η επανένωση οικογενειών Σύρων από την ΕλλάδαΔημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung αναφέρει ότι στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι ολοένα και περισσότερο χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, αναμένοντας να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στην Γερμανία προκειμένου να συναντήσουν τις οικογένειές τους. Όπως σημειώνεται, η γερμανική κυβέρνηση επιταχύνει τώρα την επανένωση με τους συγγενείς τους και επιθυμεί την τήρηση των προθεσμιών, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες οφείλουν μελλοντικά να επανέλθουν στη Γερμανία εντός έξι μηνών, βάσει των προβλέψεων της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν δικού της ερωτήματος, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση έχει δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση του στενότερου συντονισμού με την Ελλάδα και για τον καλύτερο προσδιορισμό του πλαισίου των προαπαιτούμενων, προκειμένου η μετάβαση των προσφύγων στην Γερμανία να μπορεί να συντελεστεί μεσοπρόθεσμα και πάλι εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των έξι μηνών. Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο δεν έδωσε προς το παρόν μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Κατόπιν, σημειώνεται ότι εδώ και μήνες χιλιάδες Σύροι, αλλά και Αφγανοί και Ιρακινοί, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και παρά τη δέσμευση για την υποδοχή τους, μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF), η διαδικασία δεν προχωρά, διότι με βάση τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, υπήρξαν κωλύματα στον συντονισμό και τη διαχείριση και απουσιάζουν οι απαραίτητες δυνατότητες για την υποδοχή και τη στέγαση των ανθρώπων τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε επίπεδο κρατιδίων. Ακολουθεί αναφορά στην επιστολή του έλληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην οποία προέκυπτε εδώ και μήνες, ότι η διαδικασία περιορίστηκε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής συμφωνίας στη βάση της επιθυμίας της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα, αυτός ο περιορισμός στη διαδικασία επανένωσης των οικογενειών τώρα αίρεται φανερά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι αριθμοί ακολούθησαν την ανιούσα κατά τη διάρκεια των προηγουμένων εβδομάδων. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι καταγράφεται διπλασιασμός σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του Αυγούστου, δεδομένου ότι εντός του Σεπτεμβρίου ταξίδεψαν συνολικά 262 πρόσφυγες από την Ελλάδα στις οικογένειές τους στη Γερμανία.

Παλαιότερα, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση είχε φρενάρει τη διαδικασία και η ελληνική πλευρά ενθαρρύνθηκε να «επιβραδύνει προσωρινά» το ταξίδι των συγγενών προσφύγων που διαμένουν στη Γερμανία, γεγονός που προκύπτει από σχετική επιστολή του Έλληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, που εστάλη το Μάιο. Σύμφωνα δε με εκπρόσωπο του υπουργείου «η BAMF αποδέχεται και τη μετάβαση προσφύγων από την Ελλάδα που συντελείται εκτός της εξάμηνης προβλεπόμενης προθεσμίας, προκειμένου να συνεισφέρει στην εκτόνωση της κατάστασης στην Ελλάδα επιπροσθέτως και για λόγους ανθρωπισμού».

Επί του θέματος υπήρξε τοποθέτηση της εκπροσώπου στο γερμανικό κοινοβούλιο για θέματα εσωτερικής πολιτικής του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ulla Jelpke, η οποία έκανε λόγο για ένα «μήνυμα ελπίδας για χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους», προσθέτοντας ότι αποτελεί «εκπρόθεσμη είδηση το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να τηρήσει και πάλι το δίκαιο και το νόμο», αναφερόμενη στις σχετικές προθεσμιακές προβλέψεις του Δουβλίνου. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι γερμανικές και οι ελληνικές υπηρεσίες θα έπρεπε να κάνουν ό,τι μπορούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους και όσο το δυνατόν ταχύτερα και όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, για να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, ενώ ζήτησε εκ νέου να επιτραπεί στους συγγενείς που έχουν κερδίσει το δικαίωμα δυνατότητας μετάβασης στη Γερμανία να την πραγματοποιήσουν με δική τους πρωτοβουλία, καθώς έτσι «το πρόβλημα θα ξεκαθαριζόταν εντός μερικών εβδομάδων».

Share this post