Μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου προκαλεί ισχυρές και πολύωρες καταιγίδες ήδη από τη Δευτέρα. Στη χώρα μας αναμένεται ραγδαία επιδείνωση θα γίνει αισθητή από αύριο, Πέμπτη δημιουργώντας την κακοκαιρία Ιανος η οποία θα επηρεάσει την κεντρική και νότια Ελλάδα. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας. Τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα θα πλήξουν την Αττική.

Η διάρκειά του αναμένεται να ειναι τριήμερη και στις 15:00 συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία η οποία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για το επικείμενο κύμα κακοκαιρίας.

Θα πρέπει να σεβαστούμε και να ζυγίσουμε καλά τον Ιανό, ο οποίος καταφθάνει στη  χώρα μας την Πέμπτη με ισχυρές βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και έντονο στροβιλισμό αλλά και κεραυνούς με συνέπεια να απελευθερωθούν μεγάλα ποσά ενέργειας, ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, την εκπομπή GPS και στους Θανο Σιαφακα και Γιωργο Νερουτσο ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφος.

Ο κ. Ζερεφος μάλιστα είπε ακόμη πως ένας  μόνο κεραυνός θα μπορούσε να τροφοδοτήσει  με ηλεκτρική ενέργεια ολόκληρη την Πελοπόννησο και για αυτό απηύθυνε έκκληση σε κολυμβητές αλλά και παραθεριστές για μεγάλη προσοχή. Το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τους γνωστούς κυκλώνες που δημιουργούνται στους ωκεανούς, είπε ο καθηγητής ενώ σημείωσε ότι η διάρκεια του θα είναι μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου για τη χώρα μας, ωστόσο δεν απέκλεισε να σημειωθούν και πλημμύρες, ικανές να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα σε περιοχές.

Οπως σημειώνει το meteo dεν είναι ακόμα σαφές αν ο Ιανός θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω