Έργα προστασίας και ανάδειξης πετρόχτιστων γεφυριών

Έργα προστασίας και ανάδειξης πετρόχτιστων γεφυριών

Σε έργα προστασίας και ανάδειξης δύο πετρόχτιστων γεφυριών της Σάμου και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μυτιληνιών και της Χώρας προχωρά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

Τη σύμβαση για την υλοποίηση του προϋπολογισμού 70.000 ευρώ έργου “Προστασία και ανάδειξη πετρόχτιστων γεφυριών του επαρχιακού δικτύου στις περιοχές Μυτιληνιών και Χώρας Σάμου”, υπέγραψε η Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

 

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, πρόκειται για λειτουργικά γεφύρια που εντάσσονται στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού και η ανάγκη συντήρησής τους είναι διττή και υψηλής προτεραιότητας, τόσο για την ανάδειξή και την προβολή τους ως μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και για την ασφάλεια του οδικού δικτύου.

 

Με βάση τους παραπάνω στόχους και προκειμένου να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη προσβασιμότητα και ορατότητα, προβλέπεται κατασκευή λιθόστρωτου μονοπατιού πρόσβασης και πλατείας θέασης στο γεφύρι των Μυτιληνιών, και συντήρηση των υπαρχόντων στη Χώρα. Προβλέπεται, επίσης, να κατασκευαστούν πλακόστρωτα, να τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες και διακριτικός φωτισμός ανάδειξης.

 

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν, επίσης, εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου, κλαδονομής, μικροεπισκευής των γεφυριών και των στηθαίων τους όπου κριθεί απαραίτητο.

 

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν εργασίες με στόχο την ανάδειξη των παλαιών πλυσταριών στην Καλλιθέα Σάμο και πιο συγκεκριμένα εργασίες συντήρησης, χρωματισμών, καθαρισμών και θα τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα και φωτισμός ανάδειξης.

“Πετρόχτιστα γεφύρια, παλιά πλυσταριά, διάσπαρτα στη σαμιακή φύση μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών. Αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”, δήλωσε σχετικά η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Share this post