Ανησυχίες για την ασφάλεια και πολιτικές διαφωνίες επέβαλαν την τελευταία στιγμή αλλαγές στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία.

 

Έπειτα από μια συνάντηση σε πρόγευμα εργασίας με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Κολονία όπου θα εγκαινιάσει το νέο κεντρικό τέμενος της πόλης, η κατασκευή του οποίου έχει σημαδευτεί από σειρά σκανδάλων.

 

Το νέο θρησκευτικό κέντρο διαχειρίζεται η DITIB, μια τουρκογερμανική ισλαμική οργάνωση-ομπρέλα.

 

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2009 και, παρά τις πολλές ενστάσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι πρώτοι πιστοί άρχισαν να προσεύχονται εκεί μόλις το 2017, πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του σήμερα από τον Ερντογάν.

 

Με τους μιναρέδες του να φθάνουν τα 55 μέτρα και τον μεγάλο θόλο του ύψους 36 μέτρων, αυτό το κτίριο από μπετόν και γυαλί που θεωρείται ότι συμβολίζει το άνοιγμα, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονά του Πολ Μπομ, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά τεμένη στην Ευρώπη. Η επιφάνειά του φθάνει τα 4.500 τετραγωνικά μέτρα.

 

Κτισμένο στη συνοικία Έρενφελντ, όχι μακριά από τον πύργο της τηλεόρασης της Κολονίας, έχει χωρητικότητα χιλιάδων πιστών. Η αστυνομία θέλει να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτό σήμερα στα 5.000 άτομα, όμως η DITIB αναμένει πολλούς περισσότερους.

 

Το δημοτικό συμβούλιο της Κολονίας επικρίνει την DITIB για την αδιαφάνεια που περιέβαλε την κατασκευή του και τη λειτουργία του τεμένους.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑυτή η κυβέρνηση έχει γίνει αμερικανότερη των Αμερικανών
Επόμενο άρθροΣημαντικά προβλήματα στις παραλιακές περιοχές του δήμου