Το ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Επιπλέον, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη παγκοσμίως στην προσέλκυση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όγδοη στο συνολικό μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, ανέφερε ο υπουργός σε εκδήλωση του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης ΑΕ (ΔΑΠΕΕΠ).

Το 2019 η χώρα κατέγραψε 11 TWh από ΑΠΕ, ενώ το 2022 φθάσαμε στις 20 TWh» είπε ο κ. Σκρέκας.

Με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, «στόχος είναι μέχρι το 2030 το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να προέρχεται από ΑΠΕ. Ήδη έχουμε φθάσει στο 42% και μέχρι το 2026 θα φθάσουμε το 66%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε διάστημα ενός έτους χρόνο εγκαταστάθηκαν διπλάσιες ΑΠΕ από το σύνολο της τετραετίας 2015-2018 «καθώς, η κυβέρνηση εξασφάλισε διευκόλυνση στην αδειοδότηση των ΑΠΕ και πέτυχε ένα ασφαλές επενδυτικό κλίμα με τη συμβολή του ΔΑΠΕΕΠ», όπως είπε.

«Το 2022 έχουμε φθάσει στα 300 εκατομμύρια σε επενδύσεις στα δίκτυα μέσω του ΔΕΔΔΗΕ ενώ το 2023 θα ξεπεράσουμε τα 350 εκατομμύρια» επισήμανε ο ΥΠΕΝ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης,  ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2019 η εταιρεία σημείωνε πάνω από 3 μήνες καθυστερήσεις στις πληρωμές με ένα άνοιγμα της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ -εκ των οποίων τα 400 εκατομμύρια ήταν απαιτήσεις προς τους παραγωγούς ΑΠΕ και τα 600 εκατ. ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΑΠΕΕΠ.

Αυτό το άνοιγμα του ενός 1 δισεκατομμυρίου έχει καλυφθεί, αφού έχουμε μηδενικές υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς, ανεκπλήρωτες και μηδενικές ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, είπε.

«Κανείς δεν μας οφείλει τίποτα και δεν έχουμε καμία απαίτηση από τρίτους ενώ ταυτόχρονα πληρώνουμε τους παραγωγούς ανά μήνα χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό» τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαρέντης: «Στηρίξαμε την ελληνική κοινωνία έμπρακτα. Διαχειριστήκαμε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και συγκεκριμένα δώσαμε 8,3 δισεκατομμύρια, έχοντας αντεπεξέλθει αυτή την περίοδο με πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με μηδενικά προβλήματα χωρίς παράπονα, χάρη στην υπερπροσπάθεια των λιγοστών συναδέλφων του ΔΑΠΕΕΠ και τους οποίους ευχαριστώ».

Ο  ΔΑΠΕΕΠ διαχειρίζεται περί τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ: 8,5 δισεκατομμύρια του ΤΕΜ, 2,5 δισ. του ΕΛΑΠΕ και 1,3 δισ. του χρηματιστηρίου των ρύπων που είναι εκπλειστηριαστής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαύλος Πολάκης: Αρση της βουλευτικής του ασυλίας
Επόμενο άρθροΣοκ για το θάνατο 46χρονου