Πτώση 12 μονάδων βάσης κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιταλικών ομολόγων, «καλωσορίζοντας» την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019, τερματίζοντας ενδεχομένως μήνες αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών.

 

Η είδηση έγινε γνωστή πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία οι αξιωματούχοι αναμένεται να ανακοινώσουν το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκ. ευρώ που τέθηκε σε εφαρμογή το 2015.

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο για το έλλειμμα για τον επόμενο χρόνο στο 2,04% του ΑΕΠ από το 2,4% που ήταν η αρχική πρόταση, και αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεχθεί την πρόταση.

 

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιταλικών ομολόγων σημείωσαν πτώση 12 μονάδων βάσης στο 0,47%, σε χαμηλό εξαμήνου, και κάτω από τα επίπεδα της 29ης Μαΐου, η οποία ήταν η χειρότερη ημέρα για τους διετείς ιταλικούς τίτλους εδώ και 25 χρόνια.

 

Οι αποδόσεις των πενταετών και των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι μηνών, στο 1,91% και στο 2,89% αντίστοιχα, καταγράφοντας πτώση 12 με 16 μονάδων βάσης.

 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων ήταν η μικρότερη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, στις 261 μονάδες βάσης.

ΠΗΓΗ