Επιστολή κ. Τσάμη, Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας προς Υπουργό Πολιτισμού.

«Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή απευθύνομαι σε σας για το σημαντικό θέμα της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών – θέμα το οποίο γνωρίζετε – εξαιτίας του διαφαινόμενου κινδύνου μη υλοποίησης αυτής της αναστήλωσης.

Η διαδρομή της ανάδειξης και ωρίμανσης της αναστήλωσης αυτού του σημαντικού μνημείου είναι μεγάλη, περιπετειώδης, αλλά με υπαρκτό πλέον αποτέλεσμα . Μεγάλη, αφού ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2009, με την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών του προέδρου του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρου Μπένου. Περιπετειώδης, αφού χρειάσθηκε να ξεπεραστούν πάρα πολλές δυσκολίες με την συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού, Αρχαιολόγων, Περιφέρειας Θεσσαλίας και πρώην Νομαρχίας Μαγνησίας, Δήμου Βόλου και πρώην Δήμου Νέας Αγχιάλου, Συλλόγων εθελοντών και απλών πολιτών. Το αποτέλεσμα όμως είναι υπαρκτό πλέον, αφού οι μελέτες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου έχουν ολοκληρωθεί, έχουν εγκριθεί από το Κ.Α.Σ. και το έργο αναστήλωσης και αποκατάστασης είναι έτοιμο προς υλοποίηση.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών έχει αγκαλιαστεί ένθερμα από την τοπική κοινωνία, όπως απέδειξε το μεγάλο ποσό χρημάτων που συγκεντρώθηκε στον «κουμπαρά» που δημιουργήθηκε για την αναστήλωση του θεάτρου, αλλά και οι με μεγάλη συμμετοχή κοινού διαδοχικές δράσεις που υλοποιήθηκαν για την ανάδειξη του μνημείου, με τελευταία την πρόσφατη, πολυπληθή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο στο χωριό Μικροθήβες, το Σάββατο  9 Νοεμβρίου 2019. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, παρέστη πλήθος κατοίκων αλλά και  πολλών θεσμικών προσώπων της περιοχής μας, μεταξύ των οποίων βουλευτών Μαγνησίας, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, της υπεύθυνης αρχαιολόγου της ανασκαφής κ. Βασιλικής Αδρύμη και του προέδρου του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρου Μπένου. Στην εκδήλωση αυτή απουσίαζε, παρόλο που εκλήθη, η Προϊσταμένη ΙΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής μας κ. Ανθή Μπάτζιου ή εκπρόσωπός της.

Η μεγάλη ευκαιρία υλοποίησης του έργου  παρουσιάσθηκε από το 2014, όταν ο τότε και νυν Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Μπένου για τις Πολιτιστικές Διαδρομές Θεσσαλίας κατά την Ζ’ Γενική Συνέλευση του Σωματείου που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο και στη Λάρισα και περιελάμβανε και την ανακοίνωση της μελέτης για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών.

Όπως είναι γνωστό, η ανακοίνωση της πρόσκλησης εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για υποβολή προτάσεων για την Πολιτιστική Διαδρομή δημοσιοποιήθηκε  τον Ιούνιο του 2017. Για την ένταξη του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών στην πρόσκληση αυτή, απαιτούνταν συγκεκριμένες ενέργειες, με κορυφαία τη σύνταξη του τεχνικού δελτίου από την αρμόδια ΙΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. (…)

«Κα Υπουργέ,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε για την ανάδειξη των σπουδαίων μνημείων τις περιοχής μας με το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, προσβλέπουμε αποκλειστικά στη δική σας άμεση παρέμβαση. Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι συμφωνούμε πως δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη των ίδιων των μνημείων, αλλά και για την τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης που προκύπτει από αυτήν την μοναδική Πολιτιστική Πρόταση, όπως ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται με θετικά αποτελέσματα στην περίπτωση της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου. Η χώρα μας έχει χάσει άπειρες ευκαιρίες ανάπτυξης εξαιτίας μίζερων, συμπλεγματικών, κοντόφθαλμων πρακτικών και προσωπικών τακτικισμών και δεν έχουμε περιθώρια πλέον να χάνουμε άλλες σημαντικές αναπτυξιακές υλοποιήσιμες προτάσεις.

Ας μην χαθεί λοιπόν η ευκαιρία της ολοκληρωμένης Πολιτιστικής Διαδρομής Θεσσαλίας και του ζωντανέματος του αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών. Μην επιτρέψετε στις αρνητικές συγκυρίες και στους αρνητικούς ανθρώπους να επικρατήσουν».