Αφύλαχτη Διάβαση: «Οι όμηροι του Ποζάρεβατς – Από τις καπναποθήκες της Καβάλας στο κινηματοθέατρο Ορφέας»

Αφύλαχτη Διάβαση: «Οι όμηροι του Ποζάρεβατς – Από τις καπναποθήκες της Καβάλας στο κινηματοθέατρο Ορφέας»

Το Πρώτο Πρόγραμμα και η ΕΡΤ Σερρών παρουσιάζουν το τρίτο μέρος του ραδιοφωνικού ιστορικού ντοκιμαντέρ για τους «Ομήρους του Ποζάρεβατς» το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, 12.00 – 13.00. Πρόκειται για μία συγκλονιστική ιστορική καταγραφή ενός άγνωστου γεγονότος που έλαβε χώρα στο περιθώριο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και που έφερε για πρώτη φορά στο φως η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση».

Σχεδόν 10.000 κάτοικοι της Τζουμαγιάς Σερρών μεταφέρθηκαν από τον βουλγαρικό στρατό ως όμηροι στο Ποζάρεβατς της Σερβίας όπου και παρέμειναν έως το τέλος του πολέμου. Μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της ομηρείας από ασθένειες της εποχής κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στα πάτρια εδάφη τους.

Στο τρίτο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ο επιζήσας της ομηρείας Ιωάννης Πασχαλιάς, τότε 17 χρόνων, καταθέτει την προσωπική μαρτυρία του για τη μεταφορά των ομήρων στις καπναποθήκες της Καβάλας μετά από ένα αργό και βασανιστικό ταξίδι με ποταμόπλοια και τρένα στα Βαλκάνια. Στις μεσοπολεμικές αποθήκες καπνού ο Ιωάννης Πασχαλιάς έχασε από τύφο το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του.

Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ, οι ακροατές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αποσπάσματα από τη συγκλονιστική μαρτυρία του Ιωάννη Πσχαλιά, 102 χρόνια μετά το τέλος της ομηρείας. Στον ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ Σερρών θα βρίσκεται η κόρη του Ιωάννη Πασχαλιά, Ελένη.

Συμμετέχει το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Παράδοσης Εγκώμιον» από το Βαμβακόφυτο Σερρών. Θα παίξουν ζωντανά οι μουσικοί Κώστας Καραμάνης (γκάιντα, φλογέρα), Κώστας Κούνιος (κρουστά), και Σωτήρης Φεγκομίτης (έγχορδα).

Έρευνα – παρουσίαση: Λεωνίδας Κασάπης – Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8,  ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ: FM 101,5

Info

Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Οι όμηροι του Ποζάρεβατς – Από τις καπναποθήκες της Καβάλας στο κινηματοθέατρο Ορφέας»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Share this post