«Δεν πρόκειται για αντισυνταγματική απαγόρευση, υπάγεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος» τόνισε ο Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι» και έκανε λόγο για παράλογες αντιδράσεις που προσβάλουν την κοινή λογική. 

Ο κ. Μανιτάκης εξέφρασε μια διαφορετική άποψη από αυτή που διατυπώθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφορικά με τα νέα απαγορευτικά μέτρα ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

“Πιστεύω ότι η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν βεβιασμένη και κατά τη γνώμη μου αστήριχτη” και αυτό γιατί «έχουν μεν δίκιο οι Εισαγγελείς που αναφέρουν στην ανακοίνωση τους ότι δεν προβλέπεται  από το άρθρο 11 παράγραφος 2 του Συντάγματος η απαγόρευση συγκεντρώσεων για λόγους υγείας παρά μόνο για δημόσια ασφάλεια ή και για όταν διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας, αλλά από την άλλη μεριά αποσιωπούν στην ανακοίνωση τους ότι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων προβλέφθηκε με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για όλη την Ελλάδα για τρεις μέρες μόνο για συγκεκριμένους λόγους»

Αυτή η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ έχει νομοθετικό στήριγμα, τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που βγήκε τον Μάρτιο για την προστασία από τον κορονοϊό και στην οποία προβλέπεται ρητά ότι είναι δυνατόν μεταξύ των άλλων περιοριστικών μέτρων να ληφθεί και μέτρο που προβλέπει στην απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων, υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Αν λοιπόν είναι αντισυνταγματική η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, τότε θα πρέπει να είχαν θεωρήσει και εδώ και οκτώ μήνες αντισυνταγματική τη νομοθετική πρόβλεψη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.

«Στην προαναφερθείσα νομοθεσία προβλέπεται η γνώμη και η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Υγείας όπως και η σύμφωνη γνώμη του Πρωτοδικείου. Αυτά έχουν τηρηθεί και η απόφαση που βγήκε και δημοσιεύτηκε στη ΦΕΚ τα αναφέρει ρητά», εξήγησε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω