Να ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο προσπαθούν οι τράπεζες τον μεγάλο αριθμό των ακινήτων που έχουν συγκεντρωθεί στην κατοχή τους. Προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την κατάσταση αυτή σχεδιάζουν περισσότερους από 30.000 πλειστηριασμούς ακινήτων. Οι πλειστηριασμοί  έχουν προγραμματιστεί  ήδη από τα τραπεζικά ιδρύματα και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά, όπως φαίνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα euaction.

 

Ωστόσο, όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή, έξι στους δέκα πλειστηριασμούς καταλήγουν άγονοι και στους περισσότερους από τους υπόλοιπους πλειοδότες είναι οι ίδιες οι τράπεζες.

 

Ήδη έχουν περιέλθει στην κατοχή τους 5.000 ακίνητα και αναμένεται να φτάσουν τις 20.000 σε μία διετία.

 

Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός των ακινήτων είναι βραχνάς λόγω του κόστους που έχει η κατοχή τους και αναζητούν τρόπους να απαλλαγούν από αυτά.

 

Οι εποπτικές αρχές πιέζουν τις τράπεζες να βρουν αποτελεσματικά εργαλεία ώστε να απαλλαγούν σταδιακά από τα ακίνητα είτε μέσω μεμονωμένων πωλήσεων είτε μέσω πωλήσεων πακέτων ακινήτων. Ομως από τη μία οι επιθετικές ορέξεις των funds και από την άλλη οι χαμηλές τιμές της αγοράς αναγκάζουν τις τράπεζες να μένουν εγκλωβισμένες.

ΠΗΓΗ