Οι τιμές σίτου αυξήθηκαν απότομα σήμερα καθώς το πυραυλικό χτύπημα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού το Σαββατοκύριακο δημιούργησε αμφιβολίες για το εάν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας  και να ανοίξει ένας διάδρομος για τις εξαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη χώρα.

Η Ρωσία, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία για να ξανανοίξουν τρία ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για εξαγωγές σιτηρών. Η συμφωνία έχει ισχύ 120 ημερών και στοχεύει σε μηνιαίες εξαγωγές 5 εκατ. τόνων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου στο CBOT του Σικάγο σημείωσαν άνοδο σχεδόν 4% στα 7,86 δολάρια ανά μπούσελ σήμερα, ξανακερδίζοντας μεγάλο μέρος από το έδαφος που χάθηκε την Παρασκευή καθώς οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση σχεδόν 6% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η θέση της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές σιτηρών αλλά τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διασφαλίσουν την άρση των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές προκειμένου να λειτουργήσει η συμφωνία-ορόσημο για τη μεταφορά των σιτηρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε θέσει ως στόχο στρατιωτικές υποδομές σε πυραυλικό χτύπημα το Σάββατο, μερικές ώρες αφού το Κίεβο και η Μόσχα πέτυχαν το πρώτο διπλωματικό επίτευγμα του πολέμου από τον Φεβρουάριο σε μια συμφωνία για την επανέναρξη των κρίσιμων εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

«Αυτά τα χτυπήματα συνδέονται αποκλειστικά με στρατιωτικές υποδομές», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με υποδομές που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή σιτηρών. Αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει –και δεν θα επηρεάσει– την έναρξη των αποστολών».

Τα «καυτά» ερωτήματα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλήγμα στην Οδησσό προκάλεσε ερωτήματα για το κατά πόσο θα προχωρήσει η συμφωνία ή εάν όλες οι πλευρές θα τιμήσουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν «παγώσει» από τις 24 Φεβρουαρίου όταν η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία σε αυτό που χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι βασικοί εξαγωγείς σιτηρών στη Μέση Ανατολή και Αφρική. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, οι δύο χώρες αντιστοιχούσαν σχεδόν στο ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή το δικό τους κομμάτι για τους έμμεσους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε βάρος των ρωσικών αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων», δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ.

«Δεν υπάρχουν άμεσοι (περιορισμοί) αλλά υπάρχουν έμμεσοι που δεν μας επιτρέπουν να εκπληρώσουμε πλήρως αυτές τις αποστολές, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα για εκείνες τις περιοχές όπου η πείνα αρχίζει και γίνεται ιδιαίτερα αισθητή». Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν η συμφωνία θα είναι επιτυχής έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι μηχανισμοί που περιγράφονται στη συμφωνία.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροNorth Evia – Samos Pass: Εξαντλήθηκαν σε μισή ώρα τα vouchers για τις επιδοτούμενες διακοπές
Επόμενο άρθροΚυκλοφορία: Τέλος ο μικρός δακτύλιος από σήμερα στην Αθήνα