Στα σενάρια πρόωρων εκλογών, στα ελληνοτουρκικά αλλά και στα μέτρα για την βενζίνη, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αρχικά, ο κ. Γεραπετρίτης προσπάθησε να βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, αφού  τόνισε ότι  ο τόπος δεν αντέχει να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους.

«Όταν ακούς κάθε μέρα ότι θα γίνουν εκλογές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος…»

«Φοβούμαι ότι όλη αυτή η συζήτηση εκκινεί από μια εσφαλμένη παραδοχή. Ότι όλοι είμαστε σε έναν βαθμό εθισμένοι στο ότι οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού χειραγωγούνται από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτό άλλαξε. Η παρούσα κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους θεσμούς ως ένα πιόνι για την επικράτηση της στην πολιτική, για τη δική της αλαζονική ή επηρμένη στάση, αλλά το αντιλαμβάνεται ακριβώς ως ένα συνταγματικό πλαίσιο», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Κι επισήμανε ότι επειδή υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί εκλογών, υπάρχει κι ένας γενικότερος δηλητηριασμός της πολιτικής σκέψης όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των πολιτικών.

«Όταν ακούς κάθε μέρα ότι θα γίνουν εκλογές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι πράγματι θα πάμε σε εκλογές και θα έχουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Εκείνο το οποίο δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους, γιατί οι όροι με τους οποίους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση είναι τοξικοί», σημείωσε.

Για συνεργασία με άλλα κόμματα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «εμείς διεκδικούμε την αυτοδυναμία. Όχι από πολιτική έπαρση, αλλά επειδή θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στη χώρα και κυρίως θεωρούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή διακυβέρνηση. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια περίοδο πολιτικών πειραματισμών. Σταθερή διακυβέρνηση σημαίνει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που μπορεί να έχει γρήγορα αντανακλαστικά και μπορεί να είναι συνεκτική».

Ωστόσο, αν ο λαός δε δώσει την αυτοδυναμία στην κυβέρνηση, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα γίνει αυτό που επιβάλλει η πολιτική ηθική και η συνταγματική τάξη. «Θα συζητήσουμε με εκείνους που μπορεί να υπάρξει συζήτηση σε ό,τι αφορά στις προγραμματικές μας αξίες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι εκείνος, ο οποίος είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, θα είναι και πρωθυπουργός. Σε δεύτερο επίπεδο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα πρέπει να υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία αρχών», σημείωσε.

Για τα ελληνοτουρκικά

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.

«Η δική μας πολιτική είναι πολιτική αρχών και δεν ετεροκαθορίζεται και δεν επηρεάζεται από ανέξοδους βερμπαλισμούς. Δε θέλω να κάνω μια πρόβλεψη του πώς θα αντιδράσει ο γείτονάς μας και δε θα στοιχηματίσω πάνω στην απειλή του γείτονα. Εμείς επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Δεν υπάρχει κανένα σενάριο, από το πιο ήπιο, δηλαδή μια απλή ρητορική που ανεβάζει τους τόνους, μέχρι μια επιθετική πράξη στο πεδίο, που δεν έχουμε επεξεργαστεί. Διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Όχι γιατί έχουμε έπαρση απέναντι σε μια ισχυρή δύναμη, αλλά γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε μια διεθνή συμμαχία που στρέφεται κατά κάθε μορφής αναθεωρητισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα από την πλευρά της επιδιώκει ένα ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς «διαγκωνισμούς ρητορικής», ωστόσο υπογράμμισε ότι «προετοιμαζόμαστε και αγρυπνούμε, αλλά πιστεύουμε στην ειρήνη κι αυτή θα υπηρετήσουμε».

Για τα καύσιμα

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση για τα καύσιμα, οι ανακοινώσεις για την οποία θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι θα είναι στη λογική της στοχευμένης μείωσης. «Το πλαίσιο είναι σαφές. Δε θα πρόκειται για οριζόντια μείωση της τιμής των καυσίμων, αλλά στοχευμένη, άμεση, στους ίδιους τους πολίτες, ενίσχυση για να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης».

Παράλληλα, εξήγησε γιατί η κυβέρνηση είναι αντίθεση με τη μείωση των φόρων στα καύσιμα τονίζοντας ότι «όταν κάνεις οριζόντια μείωση, σημαίνει ότι όποιος έχει μεγαλύτερη κατανάλωση θα έχει και τη μεγαλύτερη ωφέλεια».

Και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει μεγαλύτερο μέρισμα στους ευάλωτους και να απηχεί στις μεγαλύτερες ανάγκες των ανθρώπων.

«Αντί να διακινδυνεύσουμε τα δημοσιονομικά, διατηρούμε ένα σταθερό δημοσιονομικό μείγμα κι ενισχύουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Στη φυλακή οι τέσσερις Βρετανοί για τα 300 κιλά κοκαΐνης
Επόμενο άρθροΕΚΤ: Έκτακτη συνεδρίαση μετά την εκτίναξη των αποδόσεων στα ομόλογα – Πτώση των αποδόσεων μετά την ανακοίνωση