Αποκλιμάκωση των μολύνσεων από κορωνοϊό και κατ’ επέκταση του αριθμού των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουλίου προβλέπει, μιλώντας στο ethnos.gr, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την σημερινή κατάσταση στην Πορτογαλία ο κ. Γουργουλιάνης εξηγεί ότι η Λισαβώνα έβγαλε τις μάσκες την 1η Μαΐου. Ένα μήνα αργότερα η αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό κορυφώθηκε στην χώρα των Ιβήρων και αμέσως μετά τα κρούσματα ακολούθησαν φθίνουσα πορεία. «Άρχισαν δηλαδή να ανεβαίνουν τα κρούσματα με το που εφαρμόστηκε η οδηγία για να βγάλουν οι πολίτες τις μάσκες και από την 1η Ιουνίου ξεκίνησε η πτώση, ενώ τώρα βρίσκεται σε κατιούσα πορεία η πανδημία. Η οδηγία για μη χρήση μάσκας στην Πορτογαλία συνοδεύτηκε με μια μικρή αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων και των θανάτων. Άρα ήταν κάτι εντελώς αναμενόμενο. Είχαμε δηλ. μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά μικρή νοσηρότητα και λίγοι θάνατοι».

Αντίστοιχα, όπως λέει, η Ελλάδα έβγαλε τις μάσκες την 1η Ιουνίου. ‘Έκτοτε και μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων, μικρή αύξηση των διασωληνωμένων, ελεγχόμενη και μικρή αύξηση των θανάτων. «Από τις αρχές Ιουλίου θα δούμε (όπως και στην Πορτογαλία ένα μήνα μετά) αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και σταθεροποίηση. Δεν φοβάμαι τίποτα. Θεωρώ εντελώς φυσιολογική την πορεία. Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει και στην Νότια Αφρική όταν ξεκίνησε η Όμικρον με αύξηση των μολύνσεων, χωρίς να έχουμε αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων» εξηγεί ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρέπει αφενός να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης και αφετέρου από τον Ιανουάριο βλέπουμε ποιοι είναι οι ευάλωτοι και ποιοι μπαίνουν στον νοσοκομείο με τα κύματα της Ο1 και της Ο2. «Είχαμε εισαγωγές, κυρίως, σε μεγάλες ηλικίες και σε αυτούς που είχαν συνοσηρότητες. Οπότε αυτοί κυκλοφορούν με μάσκα στις κοινωνικές εκδηλώσεις και στο σπίτι που πάμε να τους δούμε φοράμε μάσκα».

Προηγούμενο άρθρο«Ας περιορίσουμε την αντιπαλότητά μας μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου»
Επόμενο άρθροΑστυπάλαια: Εκστρατεία φύτευσης δέντρων στο νησί