Σκοπός του προτεινόμενου ερευνητικού έργου είναι η αύξηση της ανθεκτικότητας και προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος παράκτιων περιοχών σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, με εφαρμογή στην εκβολή του ποταμού Αλφειού του Δήμου Πύργου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρόταση αυτή έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει-σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία- στην διερεύνηση της βραχυχρόνιας πρόγνωσης παράκτιας πλημμύρας, από την ταυτόχρονη δράση της θάλασσας, αλλά και των υδατορεμάτων που προκαλούν χερσαία πλημμύρα. Παράλληλα, όπως σημειώθηκε από την επιστημονική ομάδα του Ε.Μ.Π. η έρευνα θα εστιάσει και στο βαθμό επικινδυνότητας ενός επερχόμενου πλημμυρικού φαινομένου ώστε να εκκενωθεί η παράκτια περιοχή.

Ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για το περιεχόμενο της πρότασης, τους σκοπούς και τα διαγνωστικά οφέλη αυτής. Επιπλέον ενημέρωσε την επιστημονική ομάδα για τις δράσεις του Δήμου Πύργου στην παράκτια ζώνη, όπου στο πλαίσιο του προγράμματος Life που αφορά την αντιδιαβρωτική προστασία, θα κατατεθεί μελέτη για την παραλία του Κατακόλου.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα θα βοηθήσουν δραστικά, ώστε τα παράκτια έργα προστασίας που δύναται να προταθούν στο μέλλον να είναι αποδοτικά, ανθεκτικά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο επίσκεψης φοιτητών από την Γερμανία
Επόμενο άρθροΟριστικό: Μια Κυριακή τον μήνα η Κηφισιά κλείνει για τα αυτοκίνητα