Δεν το βάζει κάτω η ισραηλινή SpaceIL

Δεν το βάζει κάτω η ισραηλινή SpaceIL

Έχοντας φτάσει τόσο κοντά στην πρώτη επιτυχημένη προσγείωση ενός Ισραηλινού διαστημικού σκάφους στη Σελήνη μας, το Ισραήλ δεν απογοητεύεται από την τελική αποτυχία, καθώς η SpaceIL- ο ισραηλινός οργανισμός που πραγματοποίησε την αποστολή- ετοιμάζεται ήδη για τη δεύτερη προσπάθεια να πραγματοποιήσει την πρώτη ιδιωτική αποστολή που φτάνει στη Σελήνη 

Το αρχικό διαστημικό σκάφος Beresheet είχε φτιαχτεί το πλαίσιο του Google Lunar Xprize, που είχε ανακοινωθεί χρόνια πριν αλλά δεν απονεμήθηκε ποτέ επειδή κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ήταν σε θέση να επιτύχει τον στόχο που είχε τεθεί εντός του χρονικού πλαισίου που είχε οριστεί.

 

Οι δημιουργοί του Beresheet ωστόσο συνέχισαν στο πλάνο της προσσελήνωσης με βοήθεια από την κρατική Israel Aerospace Industries και με μειωμένο κόστος μέσω της χρήσης του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX.

 

Ενάμιση μήνα μετά, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και επιχείρησε προσελήνωση. Ο τελικός ελιγμός θα επιβράδυνε την πορεία του έτσι ώστε να προσεδαφιστεί ομαλά, και το σκάφος έφτασε να τραβήξει μια φωτογραφία 22 χλμ πάνω από την επιφάνεια. ¨ομως, όπως αναφέρει το Ars Technica, εκτιμάται πως το πρώτο τεχνικό πρόβλημα κατά την κάθοδο- η οποία γινόταν αυτόνομα- εκδηλώθηκε στα 14 χλμ, πυροδοτώντας μια αλληλουχία γεγονότων που οδήγησαν σε δυσλειτουργία του βασικού κινητήρα. Εν τέλει ο κινητήρας λειτούργησε ξανά, αλλά το σκάφος ήταν πολύ κοντά πλέον στην επιφάνεια, και κινούνταν με ταχύτητα 500 χλμ/ ώρα.

 

Μπορεί το ισραηλινό διαστημόπλοιο Beresheet να μην κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή του, να προσεληνωθεί ομαλά στην επιφάνεια του φεγγαριού, αλλά σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, ο πρόεδρος της SpaceIL, Μόρις Καν, είπε ότι ξεκινούν ήδη τις διεργασίες για τη διοργάνωση μιας νέας αποστολής. «Αυτό είναι μέρος του μηνύματός μου στη νεότερη γενιά: Ακόμα και αν δεν επιτύχεις, σηκώνεσαι ξανά και προσπαθείς πάλι» ανέφερε ο Καν σε δήλωσή του.

 

«Θα φτιάξουμε ένα νέο διαστημόπλοιο, θα το στείλουμε στη Σελήνη, θα ολοκληρώσουμε την αποστολή» είπε ο Καν, ο οποίος παρείχε 40 εκατομμύρια δολάρια για το εγχείρημα. Μέχρι τώρα,ωστόσο δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τη νέα προσπάθεια. Σύμφωνα με το Ars Technica, σε AMA (Ask Me Anything) στο Reddit, ένας από τους μηχανικούς της ομάδας, ο Μπεν Ναθάνιελ, είπε ότι θα είναι ένα μεγάλο project που θα χρειαστεί πολύ σχεδιασμό, συντονισμό και μεγάλη χρηματοδότηση. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσοι παράγοντες που δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το πότε θα εκτοξευτεί. Ελπίζουμε πως θα τα καταφέρουμε να είμαστε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει προσελήνωση».

 

“Η ικανότητα αυτής της ομάδας να κατασκευάσει ένα σεληνιακό lander για 100 εκατομμύρια δολάρια και λιγότερους από 50 μηχανικούς είναι αξιοσημείωτη, ένα άλμα προς την προσιτή και προσβάσιμη διαστημική εξερεύνηση”, δήλωσε ο Ελληνοαμερικάνος Peter H. Diamandis, εκτελεστικός πρόεδρος και ιδρυτής της XPRIZE. “Ως μαρτυρία για το πάθος και την επιμονή της ομάδας, παρουσιάζουμε αυτό το βραβείο Moonshot ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων στη ομάδα SpaceIL στην ετήσια διάσκεψη κορυφής Visioneering τον Οκτώβριο του 2019 με την ελπίδα ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα ως χρηματικά κεφάλαια για την εκπαίδευσή τους ή το Beresheet 2.0, μια δεύτερη προσπάθεια για την εκπλήρωση της αποστολής”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ

Share this post