Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές

Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές

Συγκρατημένη άνοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600  σημειώνει άνοδο 0,29% στις 353,60 μονάδες.
Σε θετικό  έδαφος οι μεγαλύτεροι δείκτες: Ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,33%, ο γερμανικός DAX στο +0,43%, ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,27%, o ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,79%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημειώνει άνοδο 0,32%.

 

Οι αγορές εστιάζουν στις εξελίξεις με την Ιταλία αλλά και το Brexit μετά την επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Η συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη ακολουθεί τη συνθήκη της περασμένης εβδομάδας που που έθεσε τους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

 

Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο, καθώς τα μέλη του είναι βαθιά διχασμένα επί της πρότασης στην τρέχουσα μορφή της.

 

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας Λουίτζι ντι Μάιο, μιλώντας στη La Repubblica, τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας θα επιδείξει τη μεγαλύτερη προθυμία να διαπραγματευθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τα βασικά μεγέθη που έχει προβλέψει και συμπεριλάβει στο σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019.

 

Νωρίτερα, στο «κόκκινο» έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στον Αμερικανό και τον Κινέζο πρόεδρο οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G-20.

 

Η πλευρά της Κίνας ευελπιστεί ότι η συνάντηση των G20 θα μπορούσε να στηρίξει τη στάση της απέναντι στον προστατευτισμό, εν μέσω επιβράδυνσης στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και μείωσης των ξένων άμεσων επενδύσεων.

 

Σε κάθε περίπτωση, με τη Wall Street κλειστή κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών και τις αγορές της Ιαπωνίας κλειστές σήμερα λόγω τοπικής αργίας, οι συναλλαγές στην Ευρώπη αναμένεται να είναι σχετικά ήπιες.

ΠΗΓΗ

Share this post