Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, χωρίς να περιλαμβάνει στην ατζέντα του την Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζεται «κρίσιμο» για την εμβάθυνση της ΟΝΕ καθώς οι υπουργοί προετοιμάζουν την οικονομική ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών που θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 20 και 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Σήμερα μπαίνουν στο τραπέζι όλα τα μεγάλα θέματα της Ευρωζώνης και της ΟΝΕ που είναι σε εκκρεμότητα. Γι’ αυτό και η διάρκεια της συνεδρίασης προβλέπεται μεγάλη, ίσως και ως τα μεσάνυχτα, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται κάποια χώρα στο μικροσκόπιο.
Είναι η εμβάθυνση της ΟΝΕ που πρέπει να προχωρήσει και οι Υπουργοί Οικονομικών θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο για μια καταληκτική συμφωνία από τους ευρωπαίους ηγέτες αναφορικά με το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων που ολοκληρώνει την Τραπεζική Ένωση, την Ένωση Κεφαλαιαγορών, τη συνθήκη μετεξέλιξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τον λεγόμενο προϋπολογισμό της ευρωζώνης, που προσώρας μοιάζει να είναι ασθενικός με μόλις € 25 δισ. για ένα πρόγραμμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης θα γίνει συζήτηση για την πορεία της Οικονομίας των χωρών της Ευρωζώνης παρουσία και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της ετήσιας διαβούλευσης και αξιολόγηση της 3ης μεταπρογραμματικής έκθεσης για την Κύπρο.

Αναφορικά με την Ελλάδα, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση. Καθώς δεν αναμένεται κάποια άμεση απόφαση για τη χώρα μας, η 3η έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταπρογραμματικής εποπτείας αναμένεται να συζητηθεί τον Ιούλιο και μάλιστα σε επίπεδο EWG μετά το Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης, τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας όπως δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. «Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστούν όλες οι πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται προκειμένου να συμμορφωθεί η Ιταλία» με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Είναι σημαντικό να τηρούνται οι δεσμεύσεις».

Ο Σεντένο δήλωσε ότι οι υπουργοί θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για την αξιολόγηση της Κομισιόν αναφορικά με την ολοένα και πιο χαλαρή συμμόρφωση της Ιταλίας με τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ. «Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένα κινδύνους αστάθειας» από την αύξηση του ιταλικού χρέους, δήλωσε ο Σεντένο. «Αλλά χρειάζεται να τους διαβεβαιώσουμε όλους ότι η δέσμευση υπάρχει».
Πρόσθεσε ότι αυτό που αναμένει από την Ιταλία σήμερα είναι «σαφήνεια, ότι οι στόχοι στους οποίους δεσμεύθηκε η ιταλική κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους επιτυγχάνονται».

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Σχετική είδηση: ΕΕ: «Εξαιρετικά απίθανο» να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Πέμπτης

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ