Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν, και η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, εξέδωσαν πλάνο με σκοπό τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, αποτελούμενο από επτά σημεία.

Διαγνωστικά τεστ θα πραγματοποιηθούν, πρωταρχικά, σε όλες τις πολιτείες, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα ανακοινώσεων της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις. Αυτό συνεπάγεται τον διπλασιασμό των σημείων που θα εκτελούνται τα λεγόμενα drive-through tests, καθώς και την εγκαθίδρυση ενός οργανωτικού σώματος που θα κατευθύνει την παραγωγή και κατανομή «δεκάδων εκατομμυρίων τεστ».

Η κυβέρνηση, προκειμένου να διευρύνει τη διαγνωστική κάλυψη των πολιτών, σχεδιάζει να επενδύσει σε τεχνολογίες διαγνωστικών εξετάσεων έναντι της νόσου Covid-19, που θα προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα ή θα μπορούν να ληφθούν στο σπίτι. Επιπρόσθετα, σκοπεύει να επανδρώσει ένα σώμα αποτελούμενο από 100.000 εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας, οι οποίοι θα συνεργάζονται με τοπικές οργανώσεις ώστε να «εφαρμόσουν πολιτισμικά κατάλληλες προσεγγίσεις στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Σε αύξηση των πόρων προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE) πρόκειται να προχωρήσει, επιπλέον, η νέα κυβέρνηση, ενώ σε βάθος χρόνου αποσκοπεί στην ενίσχυση της εθνικής δυνατότητας παρασκευής προστατευτικού εξοπλισμού, ώστε να εξασφαλίσει την αυτάρκεια της χώρας σε μια τέτοια κρίση.

Σε σαφή καθοδήγηση των κοινοτήτων στη διαχείριση της πανδημίας για την επίτευξη της μέγιστης ασφάλειας,στοχεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, παράλληλα με το διαμοιρασμό κεφαλαίου σε σχολεία και εταιρίες, ώστε να καταστεί εφαρμόσιμη η τήρηση των νέων μέτρων ασφαλείας.

Η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις προανήγγειλε, επίσης, την πρόθεσή της να επενδύσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή και τη διανομή εμβολίων ενάντια στη νόσο Covid-19. Ο απώτερος στόχος είναι να εγγυηθεί ότι το εμβόλιο «θα φτάσει σε κάθε έναν Αμερικανό πολίτη χωρίς κανένα κόστος». Επιπρόσθετα, αποβλέπει στην αποφυγή υψηλότερων ασφαλίστρων ή της άρνησης για παροχή ασφάλειας υγείας «στους εκατομμύρια Αμερικανούς που υποφέρουν από χρόνιες παρενέργειες από τη νόσο Covid-19».

Η προστασία κατά των φυλετικών διακρίσεων σε πανδημικές συνθήκες αποτελεί μια ακόμα μέριμνα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επιπλέον, αναμένεται η εξαιρετικά λεπτομερής καταγραφή εξάπλωσης της πανδημίας, ώστε οι πολίτες να μπορούν εύκολα να παρακολουθούν τα ποσοστά μόλυνσης με τους ταχυδρομικούς τους κώδικες.

Η προετοιμασία για πιθανές πανδημίες θα ενισχυθεί με την ανασύνταξη ειδικής συμβουλευτικής μονάδας, αρμόδιας για την άμεση διαχείριση πιθανής πανδημίας, όπως και την αποκατάσταση του «Προγράμματος Πρόβλεψης», το οποίο παρακολουθεί παθογόνα που θα μπορούσαν να μεταδοθούν στους ανθρώπους και, ενδεχομένως, να προκαλέσουν μαζική μελλοντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

Τέλος, η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις θα προχωρήσει σε πανεθνική εντολή υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας για όλους, όταν οι πολίτες βρίσκονται γύρω από άτομα εκτός του νοικοκυριού τους.

Εάν η πλειοψηφία των κατοίκων των ΗΠΑ συμμορφωθούν με την προαναφερθείσα εντολή, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα σωθούν δεκάδες χιλιάδες ζωές, όπως αναφέρθηκε στο Live Science.

ΠΗΓΗ: Live Science 

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αλεξάνδρα Πιτσούνη 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω