Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, 11:26

Ζήσης Ψάλλας

Η Αυστραλιανή Ένωση Ρευματολογίας προειδοποίησε το κοινό να μην λαμβάνει συμπληρώματα γλυκοζαμίνης για την οστεοαρθρίτιδα λόγω πιθανών αλλεργικών παρενεργειών.

Η γλυκοζαμίνη είναι μια φυσικά απαντώμενη ουσία που χρησιμοποιεί το σώμα για να βοηθήσει στην κατασκευή αρθρώσεων, όπως ο χόνδρος και οι τένοντες. Σε ένα συμπλήρωμα, η γλυκοζαμίνη μπορεί να παρασκευαστεί από κελύφη γαρίδων και άλλων οστρακοειδών, ή μπορεί να γίνει συνθετικά σε ένα εργοστάσιο.

Το εάν λειτουργεί για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας είναι συζητήσιμο. 

Όταν το Royal Australian College of General Practitioners εξέτασε περίπου 62 άλλα σκευάσματα και πιθανές θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου (καταχωρημένα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής), κανένα δεν υποστηρίχθηκε από τα στοιχεία υψηλής ποιότητας ότι έχει όφελος. Τα περισσότερα στοιχεία βασίστηκαν σε μελέτες χαμηλής ή πολύ χαμηλής ποιότητας.

Η αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε 336 περιπτώσεις παρενεργειών στη γλυκοζαμίνη μέσα σε 11 χρόνια. Από αυτές, 263 περιπτώσεις ήταν αλλεργίες.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι αντιδράσεις περιλάμβαναν εκείνες από άτομα με γνωστή αλλεργία στα θαλασσινά ή το θείο, καθώς αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο αντίδρασης στη γλυκοζαμίνη (η γλυκοζαμίνη μπορεί να έρθει σε διαφορετικές συνθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της θειικής γλυκοζαμίνης).

Ενώ η Αυστραλιανή Ένωση Ρευματολογίας προειδοποίησε το κοινό να σταματήσει τη λήψη γλυκοζαμίνης, άλλες συμβουλές δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Ο οργανισμός Arthritis Australia αναφέρει ότι η γλυκοζαμίνη είναι μια σχετικά ασφαλής επιλογή θεραπείας για άτομα με οστεοαρθρίτιδα και έχει σχετικά λίγες παρενέργειες σε σύγκριση με τα παραδοσιακά φάρμακα.

«Η γλυκοζαμίνη δεν είναι χρήσιμη και μπορεί να είναι επιβλαβής”, δήλωσε ο καθηγητής David Hunter, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οστών και Κοινών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. “Οι αντιδράσεις αλλεργικού τύπου δεν είναι ασυνήθιστες. Αν κάποιος αναρωτιέται αν πρέπει να λαμβάνει το συμπλήρωμα ή αν είναι χρήσιμο για την αρθρίτιδά του, τα καλύτερα κλινικά στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, 11:26

Περισσότερα Εδω