«Ο Ανδρέας Παπανδρέου για μένα ήταν θεός, ήταν ο δικός μου θεός…». 34 χρόνια μετά το ιστορικό νεύμα στη σκάλα του αεροπλάνο μετά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ, η Δημήτρα Λιάνη θυμάται και αποκαλύπτει.

Ήταν 22 Οκτώβριο 1988 όταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον τότε πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου από το Λονδίνο έφτανε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ήταν η μέρα που έμεινε στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας ως η μέρα που ο Ανδρέας, με ένα νεύμα, νομιμοποίησε τη Δήμητρα Λιάνη στη ζωή του, όχι μόνο στην προσωπική.

Η Δήμητρα Λιάνη μίλησε σήμερα (29.11.2022) στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο Mega και αποκάλυψε άγνωστες πτυχές πριν από το ιστορικό νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ήταν μία πολύ γενναία και μεγαλειώδης κίνηση. Μία κίνηση που άλλαξε το ρου της ιστορίας σε ό,τι αφορούσε τη σχέση μας. Μου είχε πει να περιμένω να βγει να χαιρετήσει και μετά κάποιο σήμα του. Εγώ φαντάστηκα ότι το σήμα που μου είπε θα ήταν διακριτικό και όχι ότι θα γυρίσει και θα μου κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση», είπε.

Για εκείνη ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ατρόμητος: «Δεν φοβήθηκε ποτέ. Ο άνθρωπος που φτάνει κοντά στον θάνατο βλέπει αλλιώς τα πράγματα. Ο Ανδρέας ήταν καθαρά ο σκηνοθέτης και ο εμπνευστής αυτής της κίνησης. Τη μεγαλειότητα αυτής της κίνησης την κατάλαβα αργότερα, όταν πολλές γυναίκες μου έλεγαν «μπράβο, αυτός είναι άντρας». Ο Ανδρέας έκανε αυτή την κίνηση για να νομιμοποιήσει και να μονιμοποιήσει εμένα στον ελληνικό λαό».

Ένας εκδότης που πλέον δεν είναι στη ζωή, είπε η Δήμητρα Λιάνη, «είχε πει να πάω στην Αμερική για 6 μήνες. Υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν πως δεν πρέπει να γυρίσω μαζί του από το Χέρφιλντ, γιατί τον καταστρέφω. Με βοήθησε πολύ ο Ανδρέας στα σχόλια που άκουγα. Μου έλεγε να μην ακούω κανέναν και να επιστρέψουμε μαζί».

«Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα σε καμία περίπτωση εκείνη την στιγμή του νεύματος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου για μένα ήταν Θεός. Ήταν ο δικός μου Θεός…».

 

«Μάθαμε για την απόφασή του λίγο πριν ξεκινήσουμε»

Ο Γιώργος Λιάνης αποκάλυψε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ζητήσει από τον τότε υφυπουργό Τύπου, Δημήτρη Μαρούδα, να διαρρεύσει σε μια εφημερίδα (το Βήμα είχε επιλεγεί) τη σχέση του με τη Δήμητρα Λιάνη.

«Κάποιοι έλεγαν ότι του υπέδειξαν το νεύμα, κάποιοι είχαν αντιρρήσεις, αλλά εκείνος δεν εμπιστεύτηκε σε κανέναν αυτή την απόφασή του. Η κίνηση αυτή ήταν σκακιστική και ψυχολογίας. Εμείς μάθαμε για την απόφαση του λίγο πριν ξεκινήσουμε για την Ελλάδα», τόνισε ο Γιώργος Λιάνης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να ανακοινώσει τη σχέση τους σε μία περίοδο δύσκολη, όταν η Δήμητρα Λιάνη δεχόταν ένα τσουνάμι σχολίων.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης γνώρισε την Δήμητρα Λιάνη το 1993, όταν εκείνη ετοίμαζε την γιορτή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκείνο που θυμάται από εκείνη την ημέρα είναι η πρώτη αγκαλιά. «Η Δήμητρα έχει δει πολλά, έχει αντέξει πολλά και είναι σταθερή αξία», τόνισε ο συνθέτης.

To άρθρο Η Δήμητρα Λιάνη αποκάλυψε το παρασκήνιο πίσω από το ιστορικό νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤουρκία: ΗΠΑ και Γαλλία κακομαθαίνουν την Ελλάδα – Όταν μείνει μόνη θα βρεθεί αντιμέτωπη μαζί μας – Τι είπε ο Καλίν
Επόμενο άρθροBasket League: MVP ο Σάσα Βεζένκοφ