Η επιλογή της σωστής πολιτικής είναι κρίσιμη για τις μεμονωμένες οικονομίες

Η επιλογή της σωστής πολιτικής είναι κρίσιμη για τις μεμονωμένες οικονομίες

Σε συστάσεις προς τους G20 προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Μπουένος Άιρες, όπου είχε συναντήσεις με τους ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο.

 

H Λαγκάρντ τόνισε, πως οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές αυξάνονται και οι εμπορικές εντάσεις έχουν αρχίσει να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, μεγιστοποιώντας τους κινδύνους.

 

«Η επιλογή της σωστής πολιτικής είναι επομένως κρίσιμη για τις μεμονωμένες οικονομίες, την παγκόσμια οικονομία και για τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

 

«Η επιλογή είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά στο εμπόριο. Εκτιμούμε ότι, εάν οι δασμοί που αυξήθηκαν πρόσφατα και διατηρηθούν, τότε θα μπορούσαν να χαθούν τα ¾ του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2020. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις, να αντιστραφούν οι πρόσφατες αυξήσεις των δασμών και να εκσυγχρονιστούν οι κανόνες στους οποίους βασίζεται στο πολυμερές εμπορικό σύστημα», συνέχισε η η επικεφαλής του ΔΝΤ.

 

Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το υπερβολικά μεγάλο επίπεδο του παγκόσμιου χρέους, που βρίσκεται στα 182 τρισ. δολάρια.

 

H Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο εμπόριο με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

 

Επίσης, συνέστησε τη συνέχιση ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής σταδιακά και με γνώμονα τις υπάρχουσες συνθήκες.

 

Ως προς τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, πρότεινε τη χρήση μικροπροληπτικών και μακροπροληπτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με το δανεισμό, την επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας και την υψηλή έκθεση σε ξένο νόμισμα ή ξένο χρέος.

 

Επιπλέον ζήτησε τη χρήση της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών για την άμβλυνση των εξωτερικών πιέσεων αλλά και την αποφυγή των δασμών, που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς

 

Τέλος, ζήτησε να εξαλειφθούν τα νομικά εμπόδια της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα ενώ χαιρέτισε τη δέσμευση των G20 για την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ

Share this post