Δεν εκφράζει την λαϊκή κυριαρχία ενώ όταν λήξει η θητεία των δικαστών θα είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, υποστήριξε ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος

 

Την σκέψη του για όσα επιχειρεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση ανέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει την ηγεσία της δικαιοσύνης.

 

Όπως εξήγησε ο κύριος Βενιζέλος μιλώντας στον Σκάι, η σύνδεση της εκλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης με την κυβέρνηση γίνεται στις Δημοκρατίες: «Στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης η αρμοδιότητα ανατίθεται στο υπουργικό συμβούλιο, για να υπάρχει σύνδεση της λαϊκής κυριαρχίας με την Δικαιοσύνη, στο όνομα της Δημοκρατίας», εξήγησε.

 

Όμως, επισημαίνει ο κύριος Βενιζέλος, η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει την λαϊκή υποστήριξη και για το λόγο αυτό προσφεύγει σε εκλογές: «Όταν έχουμε μια κυβέρνηση που έχει πει δεν εκπροσωπώ την λαϊκή κυριαρχία και πάμε σε εκλογές πώς θα εκλέξει μετά δικαστές», είπε.

 

Επιπλέον, πρόσθεσε, η θητεία των δικαστών λήγει στις 30 Ιουνίου, οπότε η μόνη περίπτωση που η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την εκλογή των δικαστών, θα ήταν από την 1η Ιουλίου και μετά, όταν όμως θα είμαστε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου: «Τυπικά αποκτά την αρμοδιότητα η κυβέρνηση όταν έχουμε αποχώρηση των δικαστών, δηλαδή από την 1η Ιουλίου και μετά. Την αρμοδιότητα την είχε η κυβέρνηση και θα μπορούσε να το κάνει την 1η Ιουλίου, αλλά τότε η Βουλή θα είχε διαλυθεί προ πολλού.

 

Κάλλιστα τα δικαστήρια μπορούν να μείνουν λίγες ημέρες υπό τον γηραιότερο δικαστή, τέτοιο κενό έχει παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν» είπε ο κύριος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πάντως πως μόνο μία επιτάχυνση είχαμε κατά το παρελθόν και πάλι από την κυβέρνηση Τσίπρα, όταν την βραδιά που προκηρύχθηκε δημοψήφισμα, επέλεξε την Βασιλική Θάνου.

 

Κρατούν την εκκρεμότητα για να εξυπηρετήσουν φτηνή κομματική σκοπιμότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει λύση στα ζητήματα που προκύπτουν από μια παρατεταμμένη προεκλογική περίοδο, αλλά «κρατά την εκκρεμότητα όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί εξυπηρετεί μια φτηνή κομματική σκοπιμότητα», είπε χαρακτηριστικά, ο κύριος Βενιζέλος και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «παίζει με την επιλογή των δικαστών, ματαιοπονώντας και αφήνοντας συντρίμμια στο χώρο των δικαστών, ενώ θα μπορούσε να κάνει μία πράξη συναίνεσης, την ψήφιση των κωδίκων, που είναι μια πολύ σύντομη διαδικασία στη Βουλή».

 

«Μέχρι την τελευταία στιγμή επιδιώκουν ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, που χειραγωγούν γιατί αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

 

Όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών, ο κύριος Βενιζέλος εξήγησε πως βάσει Συντάγματος, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί και να είχε διορισθεί υπηρεσιακή: «Για να είμαστε ακριβείς, η διάλυση της Βουλής που εξαγγέλθηκε δεν γίνειται για κρίσιμο εθνικό θέμα, αλλά γιατί έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Δυστυχώς από το 1977 υπήρξε πάρα πολύ χαλαρή εφαρμογή αυτής της διάταξης του Συντάγματος».

 

Απολύτως στρατηγική η ήττα στις ευρωεκλογές

«Ηταν απολύτως στρατηγική ήττα των βράδυ των εκλογών και αυτό φανηκε και στο πρόσωπο του Τσίπρα όταν ανακοίνωσε εκλογές, παρότι δεν ήθελε να το κάνει», επισήμανε ο κύριος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας, ας ανταποκριθεί, αλλά δεν θα το κάνει γιατί η στρατηγική του είναι συγκρουσιακή.

 

Νόμιζε ότι θα ελέγχει αιωνίως τα δίκτυα εξουσίας, αλλά θα χάσει την επαφή του με την εκλογική βάση που διατηρεί, γιατί είναι ένα ποσοστό χωρίς ιστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε το κύμα της αντιμνημονιακής δημαγωγίας, εξέφρασε την δυσαρέσκεια και νόμιζε ότι έχει αποκτήσει εξουσία. Θεωρήθηκε ότι “μαγεύει” επικοινωνιακά και τώρα βλέπετε μάγους και ταχυδακτυλουργούς να εμφανίζονται ως κλοουν».

 

Η προστασία της μεσαίας τάξης το πρωταρχικό μας μέλημα

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό γιατί το ΚΙΝΑΛ κατοχύρωσε την τρίτη θέση, που οφείλεται και στην εμφάνιση του κόμματος του Βελόπουλου, είπε ο κύριος Βενιζέλος, ενώ για τις επερχόμενες εκλογές, επισήμανε πως «το ΚΙΝΑΛ κάνει νέα προσπάθεια στις εκλογές όπου απαιτείται καθαρός λόγος, πρέπει να είμαστε οι φορείς του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης επειδή είναι το μοναδικό και να σπείρουμε το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας, ότι είμαστε οι εγγυητές της, καθώς η προστασία της μεσαίας τάξης πρέπει να είναι το πρωταρχικό μας μέλημα».

 

Όσον αφορά το πού και αν θα είναι υποψήφιος ο ίδιος, ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε: «Δεν εναπόκειται σ’ εμένα να αποφασίσω τίποτα, είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί η προσπάθεια που έχω κάνει αποδίδει καρπούς. Η παράταξη έχει τους μηχανισμούς και τους τρόπους να προστατεύσει το συμφέρον της».

 

ΠΗΓΗ