«Η συμπόρευση της Αριστεράς με την Οικολογία είναι στρατηγικού χαρακτήρα» (video)

«Η συμπόρευση της Αριστεράς με την Οικολογία είναι στρατηγικού χαρακτήρα» (video)

Στο σχέδιο για την «Βιώσιμη Ελλάδα», με εργαλεία θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά, αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας στην κοινή εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους. «Χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς φιλόδοξους στόχους και επένδυση για την ενεργειακή αποδοτικότητα, χωρίς μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, χωρίς νέα θεσμικά και λειτουργικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η χώρα θα εγκλωβίζεται διαρκώς σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που έχει ήδη ξεπεραστεί παγκοσμίως, και που οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία το 2009», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε πως «αυτό το παλιό μοντέλο, εκτός από ξεπερασμένο, είναι και επικίνδυνο για την οικονομία, για την εργασία, για την ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος και τελικά για την πρόοδο όλων».

«Διασφαλίζουμε ίδιους κανόνες και ευκαιρίες για όλους. Δημιουργούμε τις δομές για ένα σύγχρονο κράτος και διακυβέρνηση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και υποδομές. Δημιουργούμε νέα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία στήριξης επενδύσεων που βρίσκονται κοντά στην κοινωνία και στον παραγωγό, στηρίζοντας την οικο-ανάπτυξη αλλά και μια ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης», είπε.

«Ρητορική αστοχία» χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το γεγονός ότι μιλούσαν για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πρασίνων. Κι αυτό, όπως είπε, γιατί η συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους υπήρχε και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς δύο στελέχη τους ήταν υπουργοί.

«Να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης αν θέλει πιστοληπτική γραμμή στήριξης»

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Είναι το σχέδιό του αυτό; Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή; Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου». Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο.

«Αριστερά, Οικολόγοι, προοδευτικοί πολίτες πηγαίνουμε μαζί για να βάλουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια -και θα βάλουμε φρένο», υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι για να φτάσουμε σήμερα εδώ, η Αριστερά να συμπορεύεται με την Οικολογία και τους Οικολόγους Πράσινους, υπήρξαν σημαντικοί άνθρωποι και σύντροφοι τα χνάρια των οποίων ακολουθούμε, αναφερόμενος στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρία»

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε εισέλθει σε μία διαφορετική περίοδο και στην Ευρώπη και στον κόσμο, όπου οι προκλήσεις για το περιβάλλον είναι συνεχώς και πιο έντονες, ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρία, αλλά η νέα πραγματικότητα, ότι η υπέρμετρη ανάπτυξη, η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων καταστρέφει το περιβάλλον και εντείνει το πρόβλημα αντί να το μειώνει», είπε. Σημείωσε ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα να παλέψουμε για να λύσουμε την αιτία του προβλήματος», που όπως είπε, «είναι η ανάγκη των αγορών για ολοένα και περισσότερη ανάπτυξη – μια ανάπτυξη χωρίς όρους και χωρίς όρια, όπως αυτή που σήμερα ευαγγελίζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Προσέθεσε ότι «στηρίζουμε την περιβαλλοντική έρευνα, την καινοτομία και τις νέες ιδέες για το μετασχηματισμό προς τη βιώσιμη Ελλάδα, δημιουργούμε νέες, σύγχρονες υποδομές έργων περιβάλλοντος και αποβλήτων, 2,5 δισ. ευρώ, στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, καλύπτοντας χρόνιες ελλείψεις στη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, οι οποίες έχουν διασύρει παγκοσμίως και επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα».

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζουμε με κατάλληλα εργαλεία την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε Περιφέρειας της χώρας, δίνοντας εργαλεία και κίνητρα στην αυτοδιοίκηση και στους πολίτες.

«Η Ελλάδα 9η χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές»

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «μέσα από το Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030, επιλέγουμε ανταγωνιστικούς τομείς προτεραιότητας με υψηλές επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία, όπως οι ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, η βιοοικονομία κ.λπ. Επισήμανε ότι ήδη η Ελλάδα είναι 9η χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε 10 κεντρικά ζητήματα που πέτυχε η κυβέρνηση με την κοινή πορεία ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πράσινων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουμε πλέον αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 55% της Ελλάδας» και ότι «η χώρα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνική Στρατηγική για τα δάση με στόχο την αειφόρο διαχείριση και προστασία τους και την αύξηση της συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ της χώρας».

Σχετική είδηση: Κοινή κάθοδος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές-Α. Τσίπρας: Είπαμε την αλήθεια (video)

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Share this post