Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι ακόμη ικανή να καταλαβαίνει τον κόσμο όπως ο ανθρώπινος νους

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι ακόμη ικανή να καταλαβαίνει τον κόσμο όπως ο ανθρώπινος νους

Διανύουμε την περίοδο της 3ης Επανάστασης στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence). Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται στο επίπεδο αυτού που μπορεί να κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε μερικά δευτερόλεπτα σκέψης, όμως η τεχνολογία δεν είναι ικανή ακόμη να καταλαβαίνει τον κόσμο με τον τρόπο που ο ανθρώπινος νους αντιλαμβάνεται. 

Για τα βήματα που έχουν γίνει στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις προκλήσεις της ανάπτυξής της μίλησε σήμερα στο 6ο Συνέδριο Πληροφορικής “Technology Forum” που διοργανώνεται στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.)του ΑΠΘ, ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και τόνισε ότι “η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί πολύ καλά να κάνει αναγνώριση ομιλίας και εικόνας και να παίξει παιχνίδια, μέτρια μπορεί να κατανοήσει και να   μεταφράσει κείμενο και να συνθέσει και απογοητευτικά να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και να κάνει μεταφορά γνώσης από μία γνωστική διεργασία που την ξέρει καλά σε μία γνωστική διεργασία που δεν την γνωρίζει καλά”.

 

Πρόσθεσε πως “υπάρχουν πολλές προκλήσεις όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, αξιοπιστία, διαφάνεια, ανθεκτικότητα, χρήση των δεδομένων και ιδιωτικότητα, αμεροληψία, καταστροφή και παραποίηση δεδομένων.

 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε ότι “ο άνθρωπος απειλεί την ανθρωπότητα και όχι η τεχνολογία. Το θέμα είναι η χρήση της τεχνολογίας, πρέπει να ξέρουμε πρώτα απ’ όλα πόσο καλή είναι η τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας και επίσης να αποφασίσουμε πως να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά, δεδομένων των περιορισμών που έχει”, τόνισε.

 

Η τεχνολογία είναι ευλογία, αντικατοπτρίζει μία εξέλιξη στην ανθρώπινη γνώση, όμως δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς και αρνητικές επιπτώσεις, για παράδειγμα ότι στον τομέα της υγείας η τεχνολογία έχει καταστροφικά αποτελέσματα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “η τεχνολογία αντικατοπτρίζει μία πρόοδο της ανθρωπότητας και αυτή η πρόοδος αλλάζει τον κόσμο γύρω μας και εξαρτάται καθαρά από εμάς αν θα την θέσουμε σε καλή χρήση”. 

 

Κατά τον κ Δασκαλάκη “η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας, θα αλλάξει αρκετά τη ζωή

μας, θα κάνει το μέλλον μας να έχει μεγαλύτερη υφή, αλλά ο άνθρωπος είναι ικανός να προσαρμόζεται σε καινούριες καταστάσεις και να εκμεταλλεύεται την τεχνολογία που έχει στα χέρια του για να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Αν ο κόσμος του μέλλοντος θα είναι άσχημος αυτό θα οφείλεται στον άνθρωπο”

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Share this post