Κομοτηνή: Η κουζίνα της Θράκης αναξιοποίητο πλεονέκτημα

Κομοτηνή: Η κουζίνα της Θράκης αναξιοποίητο πλεονέκτημα

Τα έξοδα του χειμώνα, όπως: θέρμανση και φροντιστήρια των παιδιών σταματούν, οι κάτοικοι της περιοχής παίρνουν ανάσες και οι χώροι εστίασης γεμίζουν και πάλι. Η Κομοτηνή, λίγο πριν φύγουν οι φοιτητές για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και οι ντόπιοι για τα παραθαλάσσια εξοχικά τους είναι μια πόλη που κινείται. Με νυχτερινές εξόδους και παρέες νέων και ηλικιωμένων να ανταμώνουν γύρω από τραπέζια σε αγαπημένα στέκια εστίασης…

Ο κος Παναγιώτης Μαργαρίτης

Έρευνα αγοράς για να μάθουμε τους γείτονες καλύτερα
«Συνήθως, μετά τον Ιούνιο, η πόλη αδειάζει. Αυτές τις μέρες φοιτητές και ντόπιοι πελάτες δίνουν τον τόνο στις επιχειρήσεις μας.» δηλώνει ο κος Παναγιώτης Μαργαρίτης, ιδιοκτήτης και ο ίδιος μικρού χώρου εστίασης. Παράλληλα, σημειώνει πως εκείνο που προέχει είναι να γίνει μια έρευνα αγοράς για να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που ζητούν οι ξένοι, τι θέλουν για παράδειγμα οι γείτονες Βούλγαροι και Τούρκοι. «Θα πρέπει να ξέρουμε τι ζητάνε οι γείτονες. Έχουν γίνει κάποιες τέτοιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Κάποιες «έρευνες», θεωρώ, όμως, ότι θα πρέπει να είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα. Να ενεργοποιηθούν περισσότεροι σ΄ αυτό το τμήμα. Κι εμείς θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την υποδοχή τους.» δηλώνει ο κος Μαργαρίτης.
Η κουζίνα της Θράκης και οι απροετοίμαστοι εστιάτορες
Παράλληλα, προτείνει τιμοκαταλόγους και μενού γραμμένους/να τόσο στην βουλγαρική γλώσσα, όσο και στην τουρκική. «Στο Φανάρι τα καταστήματα διαθέτουν, στην πόλη όχι» δηλώνει επισημαίνοντας το κενό. Μάλιστα δεν παραλείπει να αναφερθεί στα μαθήματα εκμάθησης βουλγαρικής γλώσσας που υλοποίησε το Επιμελητήριο για τα μέλη του, αλλά που ατόνησαν στην συνέχεια, καθώς δεν έδειξαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μεγάλο ενδιαφέρον. Μαθήματα, που, όπως λέει, θα πρέπει να συνεχιστούν. Το ίδιο και οι προσπάθειες προβολής της περιοχής με συμμετοχή κυρίως σε Εκθέσεις του εξωτερικού για την προβολή της πόλης και των προϊόντων της. « Να αναδείξουμε όλοι μαζί τα στοιχεία της πόλης μας, όπως η πολυπολισμικότητα, η τοπική γαστρονομία, η κουζίνα της Θράκης. Είχαμε πει στο χώρο της εστίασης , στα καταστήματά μας, να έχουμε πιάτα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, ωστόσο, ούτε κι αυτό δεν έγινε» δηλώνει μην κρύβοντας τον προβληματισμό του. Ωστόσο, όπως σπεύδει να σημειώσει, «απαιτείται αισιοδοξία πάντα και διάθεση για δουλειά για να έρθουν καλύτερες μέρες στην τοπική αγορά μαζί και στην εστίαση.»
Φώτο: Ο κος Παναγιώτης Μαργαρίτης ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Share this post