Πρωτογενής Τομέας
Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις 180 υπαλλήλων στο ΥπΑΑΤ
Με υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, προωθήθηκε στο ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού – Ανεξάρτητη Αρχή) η πρόσληψη 180 υπαλλήλων στο ΥπΑΑΤ, οι 13 εκ των οποίων θα προσληφθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας περί ΑΜΕΑ. 125 γεωτεχνικοί (45 Γεωπόνοι, 46 Κτηνίατροι και 23 Ιχθυολόγοι) αλλά και 10 ΤΕ Γεωπονικού, 6 ΠΕ πληροφορικής και άλλεςειδικότητες θα συνδράμουν στο έργο του Υπουργείου.

Τοπική Αυτοδιοίκηση –Περιβάλλον
Όχι στον εφιάλτη της εξόρυξης χρυσού
Την ανησυχία του και τον προβληματισμό εκφράζει ο νέος δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κος Ντίνος Χαριτόπουλος εν όψει της ανακοίνωσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αίτηση που έχει καταθέσει η εταιρία “Μεταλλευτική Θράκης Ερευνών και Εκμετάλλευσης Α.Ε.” με την οποία ζητάει την ακύρωση της απόφασης του συντονιστή της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με την οποία απερρίφθη το αίτημα της για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου “ Ερευνητικό Πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημοσίου Μεταλλευτικού χώρου Ε5 Περιφέρειας Ροδόπης” . «Η παράταξη μας δηλώνει ρητά και προς κάθε κατεύθυνση ότι η δέσμευση μας στο προεκλογικό πρόγραμμα μας κάθετης διαφωνίας στην εξόρυξη χρυσού είναι σταθερή και διαχρονική.» αναφέρει ο κος Χαριτόπουλος σε ανακοίνωση του και σημειώνει « Δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα. Ισχύει για εμάς , που θα διοικήσουμε το Δήμο Μαρωνείας – Σαπών από την 1η Σεπτεμβρίου η ομόφωνη αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του.» και η ανακοίνωση καταλήγει «Μας περιμένουν αγώνες υπεράσπισης της αειφορίας του τόπου μας, υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης . Και θα τους δώσουμε με όλα τα μέσα.» καταλήγει ο κος Ντίνος Χαριτόπουλος, Νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών.
Κτηματολόγιο
Παράταση της προθεσμίας μέχρι 15/9/19 για δηλώσεις περιουσίας στο Κτηματολόγιο στη ΡΟΔΟΠΗ.
Με σχετική Υπουργική Απόφαση, που θα δημοσιευτεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες στο Φ.Ε.Κ, παρατείνεται μέχρι 15/9/2019 η προθεσμία για δηλώσεις περιουσίας στο Κτηματολόγιο στη ΡΟΔΟΠΗ. Επιστολή στον αρμόδιο υπουργό με την οποία αιτούνταν την παράταση είχε αποσταλεί από το προεδρείο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης, ενώ για το θέμα είχαν κάνει παρέμβαση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Μητρόπολη
Ανακοίνωση τεσσάρων Μητροπολιτών
Σε έναν καθηρημένο αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, τον Ιωάννη Καρασακαλίδη, ο οποίος καταδικάστηκε από τα ποινικά δικαστήρια σε πολυετείς ποινές φυλάκισης για τα παραπτώματά του. Και σε έναν πρώην Ιερομόναχο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον Ειρηναίο (κατά κόσμον Ἀθανάσιο) Σιναμίδη, που παραπέμφθηκε στα αρμόδια εκκλησιαστικά δικαστήρια, τα ὁποία τον καθαίρεσαν αμετάκλητα καὶ τελεσίδικα, ἀφαιρώντας του την ιεροσύνη, και επιστρέφοντάς τον στην τάξη των λαϊκών αναφέρονται με ανακοίνωσή τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ.κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Ἀλεξανδρουπόλεως κ. Ἄνθιμος καὶ Μαρωνείας κ. Παντελεήμων απευθυνόμενοι προς τους ευσεβείς Χριστιανούς των Ιερών Μητροπόλεων και προς όλους τους κατοίκους της Θράκης. «Οι παραπάνω δύο πρώην κληρικοί φορούν ακόμα το ιερατικὸ σχήμα, που όμως δὲν τους ανήκει πια. Προσχώρησαν στο λεγόμενο «Παλαιὸ Ἡμερολόγιο» καὶ πηγαίνουν στὸ «Ἡσυχαστήριο» τοῦ Ἁγίου Πορφυρίου στὸ Γέρακα Ξάνθης, σε μια δήθεν Μοναχὴ που αυτοαποκαλείται «γερόντισσα Ἄννα». Εκεί λειτουργούν και τελούν Μυστήρια» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται αφού οι ίδιοι δεν έχουν πια ενεργὴ ιεροσύνη, όσα τελούν, λειτουργίες, μυστήρια, είναι όλα τελείως άκυρα, δεν τα αποδέχεται ἡ Ἐκκλησία. Δεν έχουν πνευματική υπόσταση.»
Κοινωνία
Πρόγραμμα εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί με την εκτύπωση της «Αίτησης- Δήλωσης» όπως έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά για το πρόγραμμα της δράσης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» για το 2019-2020 θα υποβάλλονται έως και 28/06/ ΜΟΝΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ Ή ΜΕ COURIER στη διεύθυνση Γραφείο Αθηνών (Μυλλέρου 73-77, 10436 Αθήνα, τηλ. 2131320600) σύμφωνα με το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής. Για την εξυπηρέτηση των δημοτών θα λειτουργεί : Καθημερινά από Δευτέρα 10 Ιουνίου έως Παρασκευή 28 Ιουνίου από 07:00 έως 15:00 και ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ στις 19/6 και 26/6 από τις 15:00 έως 18:00
Εκλογές
Στη διάθεση των πολιτών το Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ
Στη διάθεση των πολιτών, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα στη διεύθυνση είναι πλέον το Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ. Το εν λόγω υλικό περιλαμβάνει: (α) τα αποτελέσματα των εθνικών (βουλευτικών) εκλογών [1952-1996], των αυτοδιοικητικών (δημοτικών και κοινοτικών) εκλογών [1951-1998], των ευρωεκλογών [1981-2004] και του δημοψηφίσματος του 1974, καθώς και (β) σημαντικά κείμενα της εκλογικής νομοθεσίας από τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους. Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών για το διάστημα από το 1926 έως το 1950, έχουν ψηφιοποιηθεί από την Ελληνική Στατική Αρχή και είναι προσβάσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: />
Μεταφορές-Επικοινωνία
Θεσμοθέτηση όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας σταθμών βαρέων οχημάτων για πρώτη φορά στη Χώρα μας.
Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για τον Καθορισμό των αρμοδίων οργάνων, των όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας πάσης φύσεως σταθμών αυτοκινήτων εντός και εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων για την κυκλοφοριακή σύνδεση των ανωτέρω εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων με εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς. Με την απόφαση αυτή δίδεται για πρώτη φορά η δυνατότητα λειτουργίας σταθμών αυτοκινήτων βαρέων οχημάτων, δημοσίας ή ιδιωτικής χρήσης, διευρύνοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης των υποδομών στάθμευσης οχημάτων της κατηγορίας αυτής στην χώρα μας, καλύπτοντας έτσι την έλλειψη κανονιστικής διάταξης στον τομέα αυτόν.
Παιδεία
Τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών/τριών της ΑΣΠΑΙΤΕ
Η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών/τριών του Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. , Π.Ε.ΣΥ.Π & E.Π.Π.Ε.Μ.Ε ΟΑΕΔ ΤΕ/ΔΕ της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΣΑΠΩΝ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο.
ΔΠΘ
Ομιλία της Μαρίας Δημάση στο Επιστημονικό Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.
Ομιλία της Μαρίας Δημάση στο Επιστημονικό Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής. Η κα Δημάση είναι Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στον παρευξείνιο χώρο» του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ.. Θέμα της ομιλίας θα είναι «Λέξεις από την τουρκική γλώσσα στα θρακιώτικα διηγήματα του Γ. Βιζυηνού και στην ‘Ἱστορία ἑνός αἰχμαλώτου’ του Στρατή Δούκα: Η σημειωτική συμβολή τους στην αφηγηματική πλοκή και η αξιοποίησή τους για διαπολιτισμικές αναγνωστικές προσεγγίσεις». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από τις 18:00 έως τις 20:00 και είναι ανοικτή στα μέλη Δ.Ε.Π., τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ. και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Πολιτισμός

Ο Μικρός Πρίγκιπας στο ΔΗΠΕΘΕ
Το Εφηβικό και το Παιδικό Τμήμα του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής ενώνουν τις θεατρικές τους δυνάμεις, και παρουσιάζουν στη σκηνή τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Γάλλου συγγραφέα και πιλότου, Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ. Παράσταση θα δοθεί και σήμερα στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.
Βιβλιοπαρουσίαση για τα «Πράσινα Χαμόγελα»
Περίπου 240 μαθητές Δημοτικών σχολείων της Ξάνθης συμμετείχαν την προηγούμενη εβδομάδα στο πρόγραμμα «Πράσινα Χαμόγελα», το οποίο φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού» της Καπναποθήκης «Π» και συνδιοργανώθηκε από τη Δ/νση Δασών Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΑΜΘ και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία των ηρώων του βιβλίου «Πράσινα Χαμόγελα», το οποίο συνέγραψε και εικονογράφησε για τη Δ/νση Δασών Ξάνθης ο Νίκος Κοσμίδης, γραμματέας του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (CEMES). Τα παιδιά κουβέντιασαν με τον συγγραφέα και στελέχη της Δ/νση Δασών Ξάνθης για την αξία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος των περιαστικών δασών, για τις επιπτώσεις της αλόγιστης ανάπτυξης και το οικολογικό αποτύπωμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, καθώς και για την έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης. Αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 19:00, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», θα πραγματοποιηθεί η επίσημη βιβλιοπαρουσίαση, ανοιχτή στο ευρύτερο φιλαναγνωστικό κοινό της πόλης. Το βιβλίο «Πράσινα Χαμόγελα» θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει ανοιχτή δεξίωση.
15ο Ηπειρωτικό Αντάμωμα Μακεδονίας & Θράκης
Το 15ο Ηπειρωτικό Αντάμωμα Μακεδονίας & Θράκης που κορυφώνεται στις 16 Ιουνίου αναμένεται και φέτος πλούσιο σε δράσεις. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Ορεστιάδα. Πάνω από δεκαπέντε χορευτικά συγκροτήματα θα λάβουν μέρος ενώ οι χορευτές αυτών θα φιλοξενηθούν σε διάφορα ξενοδοχεία όλου του Νόμου. Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ίσως ο αρχαιότερος σύλλογος στην Κομοτηνή θέλοντας να προβάλει στην κοινωνία της πόλης μας και την περιφέρεια μας την πολύχρονη συμμετοχή στην πολιτική, πολιτιστική ,οικονομική ζωή του τόπου από το 1920 μέχρι και σήμερα με τέσσερις (4) Δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες , δωρητές, συνδρομητές σε έργα, συμμετέχοντας με το χορευτικό του σε όλα τα Ανταμώματα θα βρεθεί και στο 15 Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας & Θράκης που φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 στην Ορεστιάδα.

Αστυνομικό δελτίο
Σύλληψη μετά από καταδίωξη
Συνελήφθη προχθές το βράδυ , στα Δίκελλα Έβρου, από αστυνομικούς μεικτού συνεργείου ελέγχων, 22χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής –Αλεξανδρούπολης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 22χρονος, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, συνέχισε την πορεία και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Στον οικισμό Δικέλλων, ο 22χρονος, πραγματοποιώντας ελιγμούς προκειμένου να διαφύγει, προσέκρουσε σε περιπολικό, με αποτέλεσμα να προκληθούν μόνο υλικές ζημιές και τελικά συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη προχθές τις πρώτες πρωινές ώρες, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 32χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 32χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι ο 32χρονος κατηγορείται επίσης για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθόσον όπως διαπιστώθηκε οδηγούσε το παραπάνω όχημα στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.
Καιρός
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

www.ert.gr

ΠΗΓΗ