Έχουμε μπει ήδη στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κοροναϊού και πιθανότατα από το 2024 θα μιλάμε για τη μετά πανδημία εποχή, υποστήριξε ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής, Νικόλας Χρηστάκης, ο οποίος όμως δεν απέκλεισε το μικρό, αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο μια νέας επικίνδυνης παραλλαγής, που θα μας γυρίσει πίσω στην αρχή.

Ο καθηγητής Sterling Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου Nostos Health που οργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είπε πως η πρώτη περίοδος της πανδημίας είναι ήδη παρελθόν, καθώς ήταν η φάση της διασποράς του ιού και η ανάπτυξη ανοσίας από τον πληθυσμό. Σε αυτό συνέβαλε ο εμβολιασμός και το γεγονός ότι νόσησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Σε διαφορετική γραμμή υπουργείο και Επιτροπή για τέταρτη δόση – Σύγχυση στον κόσμο

«Από το 2022 και μετά ζούμε την δεύτερη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία έχουμε να διαχειριστούμε το σοκ της πανδημίας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι, στη φάση αυτή, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες για καιρό ακόμα, τα ταξίδια ήδη έχουν διαταραχθεί, τα παιδιά θα πρέπει να ξαναγυρίσουν στο σχολείο και να προσαρμοστούν ξανά σε αυτό το περιβάλλον και η οικονομία δοκιμάζεται».

Μετά το 2024 θα είμαστε σε θέση να βιώσουμε τη μετά πανδημία εποχή, εκτός κι αν υπάρξει μια νέα πιο θανατηφόρα μορφή του ιού, η οποία δεν θα ανταποκρίνεται στα εμβόλια, όπως είπε. Ωστόσο, προσέθεσε ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι από 1% έως το 10%: «Γεγονός που, αν συμβεί, θα γυρίσουμε πίσω στην αρχή. Αν ξαφνικά προκύψει μια νέα παραλλαγή του ιού, η οποία θα είναι πιο επικίνδυνη ή δεν θα την πιάνουν τα εμβόλια, θα πρέπει να κλειστούμε ξανά σπίτι μας και να περιμένουμε την φαρμακοβιομηχανία να βγάλει νέο εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Φάουτσι: Ο κοροναϊός θα είναι χρόνιος – Τι είναι τα εμβόλια νέας γενιάς

Θα αλλάξουμε συμπεριφορές στη μετά κοροναϊό εποχή

Ο καθηγητής Χρηστάκης επισήμανε πως αν όλα πάνε, σύμφωνα με το καλό σενάριο, στο τέλος θα επιστρέψουμε στη ζωή που είχαμε προηγουμένως, ενώ διαβεβαίωσε και προέβλεψε πως δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές: «Δεν πιστεύω ότι θα διαταραχθεί μόνιμα η κοινωνική συνοχή, απλώς θα έχουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, καθώς μάθαμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο την τεχνολογία».

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι κάποιες συμπεριφορές θα ενισχυθούν στην μετά κοροναϊό εποχή, σημειώνοντας πως «η εξωστρέφεια των ανθρώπων, η ανάγκη τους να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο, είτε βγαίνοντας για φαγητό, είτε μέσω της άσκησης θα ενισχυθεί, όπως και η επιθυμία τους για πιο ενεργή σεξουαλική ζωή»

Ο ίδιος προέβλεψε ότι είναι πιθανό να έχουμε κι άλλες πανδημίες στο μέλλον, λέγοντας πως πλέον η περίοδος από τη μια πανδημία στην άλλη δείχνει να μειώνεται στα 20 με 30 χρόνια, από τα 50 χρόνια που ήταν. «Αν η επόμενη συμβεί σε 10 με 20 χρόνια, θα είναι πρόσφατη η εμπειρία από την πανδημία του κοροναϊού και θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι», κατέληξε.

Οι άνθρωποι ευθύνονται που νόσοι άγριων ζώων περνούν πλέον στον ίδιους

Είπε, όμως, πως προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, «βλέπουμε μια αύξηση της συχνότητας των ζωονόσων και ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή. Κάθε δέκα χρόνια αυξάνονται οι νόσοι αυτές, την τελευταία πεντηκονταετία». Όπως εξήγησε, οι νόσοι αυτοί από τα άγρια ζώα περνούν πλέον στον άνθρωπο και ο λόγος είναι γιατί ο άνθρωπος έχει επέμβει στον ζωτικό τους χώρο.

Όσον αφορά το μέλλον του κοροναϊού ανέφερε ότι όπως ο ιός που προκάλεσε το 1918 μια μεγάλη πανδημία, υπάρχει ακόμα ανάμεσα μας, αλλά πλέον δεν πεθαίνουμε από αυτόν, το ίδιο θα γίνει με τον κοροναϊό με την πάροδο του χρόνου: «Θα είναι ένας ενδημικός ιός, ένα κρυολόγημα που θα περνάει, αλλά απαιτούνται συνολικά πάνω από 5 χρόνια για να αρχίσει να συμβαίνει αυτό».

Τέταρτη δόση: «Εγώ θα περίμενα…»

Το Σεπτέμβριο, στην Αμερική θα κυκλοφορήσει, προσέθεσε ο κ. Χρηστάκης, ένα νέο εμβόλιο από την Moderna, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις παραλλαγές της Όμικρον. «Εάν έπρεπε να κάνω την τέταρτη δόση – και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη – πιθανότατα θα περίμενα έως τον Οκτώβρη για να κάνω αυτή τη δόση με το νέο εμβόλιο», όπως είπε.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροBasketball Champions League: Επιστολή της ΚΑΕ Άρης στη FIBA
Επόμενο άρθροΓκάγκα: Κρατάει αποστάσεις από την απόφαση για την τέταρτη δόση – Εξηγεί το σκεπτικό της Επιτροπής