Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να πλήξουν την Παρασκευή και το Σάββατο πολλές περιοχές της Αττικής, της Δυτικής Πελοπονήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Για τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» και για την επικινδυνότητα του αλλά και την ονοματοδότησή του μιλά ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ο Διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών στην εκπομπή «Επικοινωνία» της ΕΡΤ1.

«Πρόκειται για φαινόμενο το οποίο παρουσιάζεται μια-δυο φορές το χρόνο, ο τελευταίος κυκλώνας που είχαμε στη Μεσόγειο ονόματι «Ξενοφώντας» ή «Ζορμπάς» είχε διαπεράσει στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2018, είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα είχαμε και νεκρούς», επισημαίνει.

Μοιάζουν με τροπικούς κυκλώνες αλλά είναι σε μικρότερη διάσταση

Ο κ. Λαγουβάρδος χαρακτηρίζει τον «Ιανό» επικίνδυνο, καθώς φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και δημιουργεί πολύ ισχυρό κυματισμό στις ακτές και δίνει μεγάλα ύψη βροχής που είναι ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα. «Θα έχουμε ισχυρούς ανέμους στο Ιόνιο, ανέμους των 9 μποφόρ». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι πρώτες περιοχές που αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τον μεσογειακό κυκλώνα είναι τα νησιά του Ιονίου ιδίως στο νότιο τμήμα του πελάγους και οι περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου.

Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. «Προσοχή στις μετακινήσεις, μέτρα όπου μπορούμε, να αποφύγουμε μετακινήσεις όπου μπορούμε δυο μέρες. Δεν ξέρουμε ακριβώς σε ποιες περιοχές θα κινηθεί ο «ιανός», τονίζει ο Κος Λαγουβάρδος.

«Όταν έχουμε να κάνουμε με έναν μεσογειακό κυκλώνα, τότε σίγουρα μιλάμε για ένα φαινόμενο, οι συνέπειες του οποίου θα κρατήσουν σίγουρα δύο ημέρες. Δηλαδή, σίγουρα Παρασκευή και Σάββατο και προς την Κυριακή. Ωστόσο, εκεί διίστανται οι προβλέψεις ως προς την τροχιά που θα ακολουθήσει έπειτα ο κυκλώνας. Το Σάββατο θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για πως θα κινηθεί, την Κυριακή εξασθενεί.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω