Επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε καλλιέργειες σκληρού σίτου και φακής, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών για μυκητολογικές ασθένειες πραγματοποιούνται αυτή την εποχή στις παραγωγές της Λάρισας.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας, ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ευνόησαν την ανάπτυξη και εξέλιξη μυκητολογικών ασθενειών στις ανωτέρω καλλιέργειες, γι’ αυτό και οι αγρότες της περιοχής θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους για τυχόν προσβολές.

Σκληρό σιτάρι

Οι μέχρι στιγμής παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση των σιτοκαλλιεργειών χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλή.

Τοπικά και κυρίως στις σιτοκαλλιέργειες που δεν χρησιμοποιήθηκε επενδεδυμένος με μυκητοκτόνα σπόρος, έχουν παρατηρηθεί προσβολές κυρίως από τη μυκητολογική ασθένεια Ελμινθοσπορίωση, προσβολές οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες.

Φακή

Τοπικά και κυρίως στις πρώιμες καλλιέργειες φακής έχουν παρατηρηθεί έντονες προσβολές από περονόσπορο.

Η χημική επέμβαση εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία, πρέπει να πραγματοποιηθεί με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ενώ η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

Να σημειωθεί ότι τους επιτόπιους ελέγχους πραγματοποιούν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Ιωάννη Βαγγέλα του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι «δεξιές» ατζέντες βάζουν δύσκολα στην Κουμουνδούρου
Επόμενο άρθροΒόλος: 19χρονος χτύπησε την μητέρα του