Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχων της τουρκικής πλευράς που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συνεχίζουν να αναφέρονται σε δήθεν «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι στις 24 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία έθεσε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και υπογράφηκε, πλην της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, από πλειάδα κρατών.

«Επιμένουν να μιλούν για τουρκική μειονότητα στη Θράκη»

«Σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Συνθήκη της Λωζάνης, οι 110.000 μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης που εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή πληθυσμών και παρέμειναν στην Ελλάδα ονομάστηκαν έκτοτε μουσουλμανική μειονότητα. Ενώ οι 125.000 Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και οι 6.000 κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου, ονομάστηκαν Ελληνική Εθνική μειονότητα. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Τούρκος Πρόεδρος, με την ευκαιρία υπογραφής της Συνθήκης για άλλη μία φορά, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε καταστρατηγώντας τη, σε υποτιθέμενη «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, της οποίας διασφαλίστηκαν τα δικαιώματα ενώ τόσο αυτός όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου», σημειώνει ο κ. Κεφαλογιάννης.

Επίσης, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει σεβαστεί στο ακέραιο την υποχρέωσή της για την προστασία της μουσουλμανικής μειονότητας, η οποία βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα της υπογραφής της Συνθήκης, ενώ σε αντίθεση η Τουρκία όχι απλά δεν προστάτευσε αλλά στην κυριολεξία εξαφάνισε την ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα.

Ζητά από την ΕΕ να πάρει θέση

«Για την Ίμβρο και την Τένεδο, η συνθήκη προέβλεπε ειδικό αυτοδιοικητικό καθεστώς που καταργήθηκε μονόπλευρα από την Τουρκία εξαναγκάζοντας τους Έλληνες κατοίκους τους σε φυγή. Ενώ η ιστορική ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης συστηματικά πολεμήθηκε επί δεκαετίες με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα μόνο 2.000 ψυχές», συμπληρώνει ο κ. Κεφαλογιάννης και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς κρίνει τις νέες απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, που στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού επιμένει να μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί;».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣκρέκας: Θα παρουσιάσουμε την ελληνική πρόταση για νέο πανευρωπαικό μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας
Επόμενο άρθροΨηφιακή ταυτότητα και ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης: Στην ζωή μας από την Τετάρτη