Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκαν όσοι προσήλθαν στις κάλπες για το δημοψήφισμα. Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 50% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του «Ναι» ψήφισαν το 90,81% και υπέρ του «Οχι» το 6,18%.

 

Ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής ήταν αρκετά χαμηλό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα κινηθεί λίγο πάνω από το 35%. Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της γειτονικής χώρας το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 18.30 ώρα Ελλάδος ήταν στο 34,5%. Πιο συγκεκριμένα είχαν ψηφίσει περίπου 589.000 ψηφοφόροι σε ένα σύνολο 1.806.336 εγγεγραμμένων.

 

Ζάεφ: Η Βουλή έχει τον λόγο για την Συμφωνία των Πρεσπών

 

Για θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα μίλησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Όπως υπογράμμισε θα σεβαστεί την ετυμηγορία όσων ψήφισαν, υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία είπε «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της ΠΓΔΜ για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ», σημείωσε. Τόνισε πως μετά την ολοκληρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, “διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα”, είπε ο Ζάεφ.

 

Μίτσκοφσκι: Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε.

 

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

 

Ελληνικό Υπ. Εξωτερικών: Αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

 

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών», υπογραμμίζει το Υπ. Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

 

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

 

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα. Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

 

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Καμμένος: Το δημοψήφισμα είναι άκυρο

 

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε σχόλιο του λίγα λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια.

 

Συνεχίζει λέγοντας: «Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα σημερινά πρωτοσέλιδα
Επόμενο άρθροΤί αλλάζει από σήμερα στα capital controls