Νέο νομοσχέδιο που θα διορθώνει τα λάθος εκκαθαριστικά φόρου για αναδρομικά που πήραν οι συνταξιούχοι το 2014, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε «σύντομα θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών οι διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται οι περιπτώσεις, όταν:

– εκ παραδρομής επιβλήθηκαν φόροι ή
– επιβλήθηκαν πρόστιμα για πιστωτικά – μηδενικά εκκαθαριστικά των αναδρομικών 2013 και
– κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια».

Άμεσα όμως, στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μέχρι να έρθουν οι νέες διατάξεις, «οι φορολογούμενοι αυτοί δεν θα πληρώσουν τίποτα μέχρι και το τέλος Μαΐου 2020».

Επί της ουσίας του προβλήματος που ανέκυψε τα Χριστούγεννα του 2019, ο κύριος Σταϊκούρας ανέφερε πως αυτό «δημιουργήθηκε επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», θυμίζο9ντας τα εξής:

– το 2014 τα Ασφαλιστικά Ταμεία είχαν αναρτήσει στο Τaxis τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που είχαν εισπράξει το 2013 οι συνταξιούχοι, αλλά όχι και το έτος στο οποίο αυτά ανάγονταν.

– ως αποτέλεσμα, η Φορολογική Διοίκηση ήρθε να καταλογίσει τα παραπάνω ποσά με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, χωρίς να έχει προβεί σε ελέγχους επί τόσα έτη διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια χρονιά πραγματικά ανάγονται, ζητώντας, μεταξύ άλλων, στοιχεία από τους φορείς.
– μόλις διαπιστώθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση ότι λήγει η πενταετία και υπάρχει κίνδυνος παραγραφής -και μάλιστα για στοιχεία που ήταν στη διάθεσή της- έστειλε χιλιάδες σημειώματα στους φορολογούμενους με συμπληρωματικούς φόρους.

Στόχος μας είναι», κατέληξε, «να υπάρχει εμπιστοσύνη στη σχέση κράτους-πολίτη, τηρώντας απαρέγκλιτα θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτή της χρηστής διοίκησης, της αναλογικότητας από πλευράς του κράτους και βέβαια της φορολογικής συμμόρφωσης από πλευράς των πολιτών».

Περισσότερα Εδω