Με υπογραφή Πούτιν η αναστολή της συνθήκης για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς

Με υπογραφή Πούτιν η αναστολή της συνθήκης για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς

Νόμο για την αναστολή της ισχύος της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987 υπόγραψε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, συνθήκη που αφορά την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς.

Ο νόμος αναφέρει ότι ο πρόεδρος είναι αυτός που μπορεί να επαναφέρει σε ισχύ τη συνθήκη. Το κείμενο του νόμου, τον οποίο ψήφισε η Κρατική Δούμα στις 18 Ιουνίου και ενέκρινε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) στις 26 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Επιτροπής επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βίκτορ Μπόνταρεφ, είχε δηλώσει ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι «ένα αναγκαστικό και αναγκαίο μέτρο, αντίστοιχο με το ισχύον καθεστώς στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά κατηγόρησαν την Ρωσία ότι παραβιάζει την συνθήκη INF (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty) τον Ιούλιο του 2014. Στη συνέχεια, επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό τους αυτό, ενώ η Ρωσία τον απέρριπτε προβάλλοντας παρόμοιους ισχυρισμούς έναντι των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου 2019 ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στην συνθήκη INF, υποστηρίζοντας ότι έπειτα από έξι μήνες θα αποχωρήσουν από την συνθήκη, εάν η Μόσχα δεν ανταποκριθεί σε ορισμένες απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν πρωτίστως από τη Ρωσία να μην αναπτύξει τον πύραυλο 9Μ729, (νατοϊκή ονομασία: SSC-8 – σ.σ.), το βεληνεκές του οποίου υπερβαίνει αυτό που ορίζει η συνθήκη INF.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Share this post