Ποιους σώζει και ποιους πετάει εκτός – Οι παγίδες

 

Μικρότερη η ομπρέλα του διάδοχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη, καθώς το καινούριο σχέδιο για τους δανειολήπτες θα αφορά λιγότερους και τα κριτήρια ένταξης είναι ακόμα πιο αυστηρά.

 

Έτσι φέτος θα είναι λιγότεροι όσοι θα μπουν στο πλαίσιο προστασίας και θα γλιτώσουν τα ακίνητά τους από τις κατασχέσεις.

 

Στο νέο νόμο για τα κόκκινα δάνεια θα ενταχθούν και δάνεια εμπόρων και μικρομεσαίων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

 

Ο νέος νόμος, θα καλύψει ένα νέο μείγμα δανειοληπτών, με τους κόφτες που έχουν μπει να προσπαθούν να περιορίσουν σημαντικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

 

Έτσι, για πρώτη φορά, το νέο πλαίσιο εισάγει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση ένταξης το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη, βάζοντας τον κόφτη στα 130.000 ευρώ, περιορίζοντας, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, σημαντικά τον αριθμό όσων θα μπορούσαν να προσφύγουν σε προστασία πρώτης κατοικίας.

 

Παράλληλα η αντικειμενική αξία του ακινήτου του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, όταν σήμερα έχει ταβάνι τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.

 

Οι παγίδες

 

Καταρχάς να σημειωθεί ότι για να ενταχθεί κανείς στο νέο νόμο θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμο χρέος στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή θα πρέπει να έχει περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

Οι προϋποθέσεις για ένταξη

 

– Το υπόλοιπο του δανείου του να είναι κάτω από τις 130.000 ευρώ

 

– Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ

 

– Το εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 36.000 ευρώ (12.500 ευρώ για τον άγαμο).

 

Αν κάποιος δεν πληροί κάποιο από αυτά τα τρία κριτήρια τότε αυτομάτως δεν θα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα και θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι της… διαπραγμάτευσης με την τράπεζα για να εξετάσει το ενδεχόμενο να βρεθεί διαφορετική λύση.

 

Όσοι από το 2019 και ύστερα περιέλθουν σε αδυναμία να αποπληρώσουν το δάνειό τους δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο νόμο.

 

Τέλος, αν κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση και αφήσει απλήρωτες τρεις μηνιαίες δόσεις, αυτομάτως θα τίθεται εκτός και θα αίρεται και η προστασία από τον πλειστηριασμό.

ΠΗΓΗ