Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την αέρια ρύπανση στην πόλη του Βόλου δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα από την ομάδα των καθηγητών Σαχαρίδη-Γουργουλιάνη κατά την διάρκεια του συνεδρίου πνευμονολογίας που γίνεται αυτές τις ήμερες στο ξενοδοχείο Ξενία του Βόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων που έγιναν  συστηματικά και οργανωμένα από τους μετρητές που λειτουργεί η επιστημονική ομάδα των καθηγητών του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, στο Βόλο καταγράφεται σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Είναι ενδεικτικοί οι πίνακες που δόθηκαν από τον κ.Σαχαρίδη για τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων που έχουν καταγραφεί.

 Στην έρευνα αποτυπώνονται οι ρύποι αλλά και οι πηγές  και μάλιστα καταγράφεται και η γεωγραφική τους προέλευση ανάλογα με το αν προέρχονται από τον Βορά, το Νότο , τα Ανατολικά ή τα Δυτικά της πόλης. Η καταγραφή της γεωγραφικής προέλευσης των ρύπων δίνει μάλιστα και την δυνατότητα να εντοπιστούν γεωγραφικά και οι βασικοί ρυπαντές.

Όταν για παράδειγμα από τα Δυτικά της πόλης έρχονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης εννοείται ότι κάπου εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν και οι πηγές των ρύπων. Στα Δυτικά της πόλης του Βόλου υπάρχει εξάλλου και η μεγάλη βιομηχανία  που  όλοι έχουν υποπτευθεί ότι μπορεί να συμμετέχει σημαντικά στα ποσοστά της ρύπανσης. Ανάλογη είναι η εικόνα για βιομηχανικούς ρύπους από τα ανατολικά της πόλης, όπου υπάρχει μια μόνο μεγάλη βιομηχανική μονάδα.

Σημαντική είναι πάντως η συμμετοχή των οχημάτων στην αέρια ρύπανση όπως και της θέρμανσης που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα του Βόλου.

Τέλος με βάση τις μετρήσεις και την έρευνα των Σαχαρίδη-Γουργουλιάνη είναι απολύτως επιβεβαιωμένη η αύξηση της νοσηρότητας με την αύξηση των ρύπων. Όταν αυξάνουν οι ρύποι αυξάνονται και οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο του Βόλου.

 

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται:

  • Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα αέρια ρύπανσης στο Βόλο – τόσο που να πρέπει να κάνουμε άμεσα κάτι για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.
  • Η σημαντική ρύπανση έχει σημαντικό αντίκτυπο μεσοπρόθεσμα στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων.
  • Οι πήγες της ρύπανσης χωρίζεται σε 3 βασικές κατηγορίες με σχεδόν ισόποσα ποσοστά συμμετοχής : 1) Βιομηχανία, 2) Θέρμανση και 3) Κυκλοφορία Οχημάτων .
  • Πρέπει να εργαστούν εντατικά όλοι οι φορείς που μπορούν να βοηθήσουν για την βελτίωση του αέρα και μαζί να δώσουν λύσεις άμεσα.