Σταθερά συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις η Άγκυρα, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον εκπρόσωπο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ να αποκαλούν την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική», εξαπολύοντας επίθεση κατά του Προκόπη Παυλόπουλου. Άμεση η απάντηση της Αθήνας, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα διαβιοί μόνο μουσουλμανική μειονότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφτεί ένα μήνα νωρίτερα τη Δυτική Θράκη και είχε στείλει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως με βάση τη διάκριση που είχε θεσπίσει η συνθήκη της Λωζάνης, η μειονότητα της Θράκης είναι θρησκευτικής και όχι εθνικής μορφής.

Σε καθυστερημένη απάντησή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε μέσω twitter:

«Ο Πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας αποκάλεσε ξανά τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα ως ελληνική μουσουλμανική μειονότητα. Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ό,τι κι αν λέτε η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική εδώ και αιώνες και τουρκική θα παραμείνει».

Από την πλευρά του, ο Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε τους Έλληνες για ρατσισμό, καλώντας τους να επανορθώσουν.

Εκτός Κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο Γιαβούζ

Αποχώρησε από την Κυπριακή AOZ το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που πραγματοποιούσε έρευνες από τα μέσα Ιανουαρίου στο οικόπεδο 8. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, το «Γιαβούζ» πλέει σε περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ οι λόγοι της αποχώρησής του από το σημείο παραμένουν άγνωστοι.

Η Άγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει πως έχει παραγγείλει την κατασκευή και τρίτου γεωτρύπανου, το οποίο φέρεται να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Μοιράσου το άρθρο:Περισσότερα Εδω