Για «μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την επιλογή “ημετέρων” υπαλλήλων ως προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης στη δημόσια διοίκηση δεν έχουν όριο», κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και στρέφεται εναντίον της αρμόδιας υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, μεταδίδει το ΑΠΕ.

 

«Ξεκίνησε τη θητεία της η νεόκοπη κα Υπουργός και ζητούμε την άμεση ανάκληση της κουτοπόνηρης “εξαιρετικά επείγουσας” εγκυκλίου που ευνοεί τους ημέτερους της κυβέρνησης με εξόφθαλμο και χυδαίο τρόπο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 

Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι η εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξεννογιαννακοπούλου φέρνει τα πάνω κάτω στις εκατοντάδες εν εξελίξει διαδικασίες για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο καθώς μοριοδοτεί ως επιπλέον προσόν για την επιλογή ενός υποψηφίου, την προηγούμενη άσκηση καθηκόντων ευθύνης σε οποιοδήποτε ελεγχόμενο από το δημόσιο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

 

«Οι τοποθετήσεις προϊσταμένων στα ΝΠΙΔ του Δημοσίου γίνονται κατά κανόνα από τα, με κομματικά κριτήρια, επιλεγμένα διοικητικά συμβούλια των νομικών αυτών προσώπων. Έτσι η διαδρομή είναι, πλέον, απλή: Το κομματικά τοποθετημένο ΔΣ ενός ΝΠΙΔ ορίζει ότι ο κος Χ θα είναι προϊστάμενος σε μια διεύθυνση του νομικού προσώπου και στη συνέχεια ο κύριος αυτός, μοριοδοτείται, ώστε να προσπεράσει τους συνυποψήφιούς του και να τοποθετεί “δόξα και τιμή” προϊστάμενος σε κάποιο υπουργείο» σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής και υποστηρίζει ότι καταστρατηγείται κάθε έννοια ισονομίας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας, ακόμη και στις εκκρεμείς διαδικασίες. «Ξαφνικά, δηλαδή, κι ενώ τρέχουν οι διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, αλλάζουν οι όροι της αξιολόγησης, εις βάρος των πολλών και προς όφελος ολίγων και εκλεκτών» αναφέρει.

 

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα τη συνταγματική νομιμότητα στις διαδικασίες επιλογής με την κατάργηση της ανωτέρω διάταξης (δηλαδή του άρθρου 277 του Ν4555/2018) και καταλήγει: «απαιτείται η χειραφέτηση των δημοσίων υπαλλήλων και η ανάδειξη του επαγγελματισμού τους μακριά από κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠτώση στα ασιατικά ταμπλό
Επόμενο άρθροΝέοι κανονισμοί σε Euroleague και EuroCup