«Αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και θα ήταν ευχής έργο αν και ο κ. Στουρνάρας έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση», δήλωσε, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως ο κ. Σαμαράς «μιλάει ως ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ», ενώ με αφορμή την πρόταση της κ. Γεννηματά για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, σχολίασε πως περισσότερο του θυμίζει προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

 

«Το πρόβλημα μερικές φορές είναι το εξής: Όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί -ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά- όταν πρέπει να μιλήσει φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει ο κ. Σουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση των υραπεζών και τις αυξομειώσεις του Γενικού Δείκτη και του δείκτη των τραπεζών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

 

«Οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και οι αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και σημείωσε: «Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μία μεγάλη μεταβλητότητα γιατί είναι πολύ μικροί οι τζίροι που γίνονται και με μικρά ποσά βλέπουμε μία έντονη αυξομείωση του Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερο του δείκτη των τραπεζών. Είναι πάρα πολύ λογικό να υπάρχουν αυτές οι έντονες αυξομειώσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το περίεργο είναι ότι ενώ κανένας δεν είχε επισημάνει αυτές τις αυξομειώσεις για 5-6-7 χρόνια, επειδή σήμερα κάποιοι πάλι ψάχνουν να δικαιώσουν τις καταστροφολογικές τους προβλέψεις -και μιλάω για την αξιωματική αντιπολίτευση- ανακάλυψαν το Χρηματιστήριο. Κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία αυτή. Το ελληνικο Χρηματιστήριο έχει αυξομειώσεις, θα έχει αυξομειώσεις, αυτό είναι δεδομένο.

 

Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αυτές καθαυτές, πρέπει να σας πως ότι έχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα. Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά».

 

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, τόνισε, ότι όλες οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως είχε συμφωνηθεί, πρέπει να συνεχίσουν αυτήν τη δουλειά και η κυβέρνηση είναι εδώ για να εγγυηθεί αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφερόμενος σε αυτά που είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στην Καβάλα, ο κ. Τζανακόπουλος παρατήρησε: «Ο κ. Σαμαράς φαίνεται πια και στο προσκήνιο να λειτουργεί ως αρχηγός της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται όμηρος του κ. Σαμαρά και της ομάδας του κ. Σαμαρά εντός της ΝΔ, που πλέον βγαίνει και στο προσκήνιο και τοποθετείται ως ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ. Νομίζω ότι τέτοιου τύπου πολιτικές τοποθετήσεις αρμόζουν περισσότερο σε αρχηγό και λιγότερο σε έναν πρώην πρωθυπουργό. Επομένως, εκεί υπάρχει ένα θέμα για τη ΝΔ, το οποίο θα πρέπει να το δουν».

 

«Η μετάλλαξη της ΝΔ είναι ταχύτατη προς ένα ακροδεξιό κόμμα» επισήμανε, διότι, όπως είπε, «πλέον βλέπουμε συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη να μιλούν ακόμη και για την ελληνική Άρια φυλή». «Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, δημιουργούν ζήτημα και για τη ΝΔ και για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει να τοποθετηθεί, να πάρει θέση για τον αντιπρόεδρο του κόμματος».

 

Σε ερώτηση για την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης με συνεργασία τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η πρόταση της κ. Γεννηματά περισσότερο μου θύμισε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα άλλοθι για να συγκυβερνήσει το Κίνημα Αλλαγής με τη Νέα Δημοκρατία, παρά να κατατεθεί μία πρόταση, η οποία θα σκοπεύει σε μία τριμερή συνεργασία, διότι θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι είναι απολύτως, εντελώς αδύνατο, διότι μιλάμε για δύο πολιτικές δυνάμεις, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προγραμματικές κατευθύνσεις».

 

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε ένα πολιτικό μεταίχμιο και «πλέον μοιάζει να μεταλλάσσεται σε μία κεντροδεξιά πολιτική δύναμη και αυτό νομίζω ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις παραδόσεις ενός τμήματος του πολιτικού προσωπικού του. Φαίνεται να μην παρακολουθεί κιόλας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την προσπάθεια που γίνεται στο επίπεδο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας να υπάρξει μία αυτοκριτική για τις πολιτικές που ασκήθηκαν καθ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών».

 

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε, πολύ αισιόδοξος ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία οι συζητήσεις για μη περικοπή των συντάξεων και τόνισε: «Το τελευταίο Eurogroup κατέληξε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικό. Από τη στιγμή που η χώρα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018, χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, τούτο σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων».

 

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα προσωρινότητας ως προς τη μη περικοπή των συντάξεων, αφού οι προβολές της ελληνικής οικονομίας δεν αφορούν μόνο το 2019, αλλά τα χρόνια μέχρι το 2022 και δείχνουν ότι μπορούν τα επιτυγχάνονται τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς την εφαρμογή κάποιου άλλου επιπλέον μέτρου.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠληρωμές 5,5 εκατ. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Επόμενο άρθροΟι οδηγοί θα πληρώσουν το μάρμαρο-1,2 δισ. σε τέλη κυκλοφορίας