Ο υπέρμαχος του Brexit Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να σκίσει την πρότασή της για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντείνοντας την πίεση προς το πρόσωπό της ενώ η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το διχασμένο της κόμμα στο ετήσιο συνέδριό του την επόμενη εβδομάδα.

 

Μόλις έξι μήνες πριν από τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, λίγα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί: η Μέι δεν έχει ακόμα καταλήξει σε μια συμφωνία διαζυγίου με την EU και αντάρτες στο δικό της κόμμα απειλούν να καταψηφίσουν όποια συμφωνία πετύχει η πρωθυπουργός.

 

«Αυτή είναι η στιγμή να αλλάξουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων και να δικαιώσουμε τις φιλοδοξίες και τις δυνατότητες του Brexit», έγραψε στο σημερινό φύλλο της Daily Telegraph ο Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούλιο από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών εξαιτίας των προτάσεων της Μέι για το Brexit.

 

Ο Τζόνσον, που είναι το φαβορί στα γραφεία στοιχημάτων για να διαδεχθεί τη Μέι, δήλωσε ότι τα σχέδια της Μέι θα αφήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο κατά το ήμισυ μέσα και κατά το ήμισυ έξω από την Ένωση, στην οποία μπήκε το 1973, και ότι ουσιαστικά «επιβάλλουν υποτέλεια».

 

Υπό τον τίτλο «Το σχέδιό μου για ένα καλύτερο Brexit», ο Τζόνσον ζητά μια συμφωνία ‘τύπου Καναδά’ για το ελεύθερο εμπόριο και δήλωσε ότι οι προτάσεις της ΕΕ για ‘δικλείδα ασφαλείας’ στη Βόρεια Ιρλανδία ισοδυναμούν με οικονομική προσάρτηση τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Τζόνσον έχει τη στήριξη και άλλων ανταρτών, όπως του Συντηρητικού βουλευτή Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που ζητούν ένα ξεκάθαρο διαζύγιο από την ΕΕ.

 

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο δυναμικό και πετυχημένο και δεν θα πρέπει να ντρεπόμαστε να το λέμε αυτό – και θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι είναι ακριβώς αυτή η δυνατότητα που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν να περιορίσουν», έγραψε ο Τζόνσον.

 

Ύστερα από δύο και πλέον χρόνια από το δημοψήφισμα του Brexit το 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες του παραμένουν βαθιά διχασμένοι για το Brexit, που θεωρείται από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας. Στις 23 Ιουνίου του 2016, 17,4 εκατ. ψηφοφόροι, ή 51,9%, τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ ενώ 16,1 εκατ. ψηφοφόροι, ή 48,1%, ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣοκ με Γιόχανσον
Επόμενο άρθροΑμερικανός μεγιστάνας θέλει ν’ αγοράσει την Τσέλσι