Ως «παντελώς ανακριβείς» διαψεύδει ·η ΕΛΣΤΑΤ δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η δημοσίευση στοιχείων για τις αυτοκτονίες έχει σταματήσει από το 2015 «με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, τα δεδομένα για τις αιτίες θανάτων τόσο για το 2015 όσο και για το 2016 είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ (https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SPO09/2016) όπου μπορούν να ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

 

Από την Αρχή σημειώνεται ακόμη ότι οι στατιστικές φυσικής κίνησης πληθυσμού σύμφωνα με τον Κανονισμό (1260/2013 του Ε. Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) καταρτίζονται ένα (1) έτος μετά το τέλος του έτους αναφοράς ενώ οι στατιστικές για τις αιτίες θανάτου (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αυτοκτονίες), σύμφωνα με τον Κανονισμό (1338/2008 του Ε. Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) δύο (2) έτη μετά το τέλος του έτους αναφοράς.

 

Ο κύριος λόγος της διαφοράς στις προθεσμίες είναι ότι για τις αιτίες θανάτου και συγκεκριμένα για περιπτώσεις αιφνίδιων και βίαιων θανάτων απαιτούνται επιπλέον έλεγχοι και αναμένονταιαποτελέσματα ερευνών ή εργαστηριακών εξετάσεων ώστε να προσδιοριστεί τόσο η εσωτερική αιτία (για περιπτώσεις εσωτερικών παθολογικών αιτιών) όσο και η εξωτερική αιτία (αυτοκτονία, ανθρωποκτονία ή ατύχημα) για τις περιπτώσεις βίαιων θανάτων.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης κατήγγειλε ότι με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΛΣΤΑΤ έχει σταματήσει από το 2015 να δημοσιοποιεί στοιχεία περί αυτοκτονιών. Ο κ. Βρούτσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή πολιτική χυδαιότητα, την οποία η ΝΔ καταδικάζει. Επίσης υποστήριξε ότι η δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ περί αυτοκτονιών την περίοδο 2010 – 2015 (που έγινε τον Φεβρουάριο του 2018) ήταν αποτέλεσμα έντονων πιέσεων του Πάνου Καμμένου και του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και η Ν.Δ. δεν θα χτίσει την πολιτική της αντιπαράθεση σε τέτοιες αθλιότητες» επισήμανε ο τομεάρχης της ΝΔ.

ΠΗΓΗ