Λεπτομέρειες σε σχέση με την επαναλειτουργία τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων καθώς και των παιδικών και βρεφικών σταθμών, παρουσιάστηκαν κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

 • Τα μαθήματα τελειώνουν την Παρασκευή 26 Ιουνίου, αντί 15η Ιουνίου
 • Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς παρατείνονται οι συμβάσεις ως 30 Ιουνίου
 • Ως 15 μαθητές τη φορά. Δύο υποτμήματα και εκ περιτροπής στην τάξη
 • Καθαρισμός δύο φορές την ημέρα
 • Ειδική νομοθετική ρύθμιση με κονδύλια για τις υπηρεσίες καθαριότητας
 • Διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για μείωση συγχρωτισμού
 • Απαγόρευση λετουργίας κυλικείων
 • Προαιρετική η χρήση μάσκας -Ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ
 • Μέριμνα ειδικών αδειών για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες
 • Δυνατότητα απουσίας μαθητή στη βάση υπεύθυνης δήλωσης περί ύπαρξης ατόμου σε ευπαθή ομάδα στην οικογένεια
 • Δυνατότητα εκπαίδευσης εξ αποστάσεως με τα απαραίτητα δικαιολογητικά
 • Τα Ολοήμερα δεν θα λειτουργήσουν κατά την παράταση ως τις 26 Ιουνίου
 • Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για Μονάδες Ειδικής Αγωγής
 • «Πιο ασφαλή τα παιδιά στο σχολείο με κανόνες ώστε να μάθουν να προσέχουν περισσότερο»

  Ομόφωνη ήταν η εισήγηση της Επιτροπής Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, τόνισε η Νίκη Κεραμέως, «Με σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, και με άνοδο της θερμοκρασίας είναι η ασφαλέστερη περίοδος για το άνοιγμα των σχολείων. Οφείλουμε να  διασφαλίσουμε επιστροφή στον φυσικό τους χώρο για τους μαθητές που διαφορετικά θα βρίσκοταν έξι μήνες εκτός σχολικού περιβάλλοντος», επισήμανε η υπουργός Παιδείας.

  «Η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ ενθαρρυντική», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης «τηρούνται υποδειγματικά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας».
  «Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους», ανέφερε η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι οι μαθητές είναι πιο ασφαλείς στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες.

  «Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα»

  «Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.

  Τέλος, αναφορικά με τα ειδικά σχολεία, η κ. Κεραμέως ανέφερε: «Οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχο-συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη».

  Τ. Θεοδωρικάκος: Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου

  Νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

  Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι 1.600 δημοτικοί και βρεφικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, που φιλοξενούν περίπου 90.000 παιδιά θα λειτουργήσουν με τους ίδιους κανόνες που θα ισχύσουν για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Δηλαδή λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 15 παιδιά, ενώ εάν σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι λιγότερος από 15, τότε η λειτουργία τους θα είναι καθημερινή. Το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου, στο πλαίσιο του εφικτού. Τα ίδια ισχύουν και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

  Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την προμήθεια αντισηπτικών και των ειδών καθαριότητας από τους δήμους. Για την καθαριότητα των χώρων και εφόσον το υπάρχων προσωπικό δεν επαρκεί, δήλωσε ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να προβούν, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σύμβαση έως 4 μηνών. Επίσης σε έκτακτες καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωπικό που εργαζόταν σε δομές που παραμένουν κλειστές, όπως είναι τα ΚΑΠΗ.

  Για τις κατασκηνώσεις καθώς για τα ημερήσια camps, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι έχει ζητηθεί άμεσα από την επιτροπή των ειδικών και ιδανικά εντός της εβδομάδας, να εισηγηθούν τις αποφάσεις τους, προκειμένου να αρχίσει η αντίστοιχη προετοιμασία.

  Από την 1η Ιουνίου, οι υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους- Προϋποθέσεις για άδεια ειδικού σκοπού

  Μόνη εξαίρεση η χορήγηση ειδικής άδειας σε υπαλλήλους που υπάγονται σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι παραμένουν σπίτι τους.

  Για την άδεια ειδικού σκοπού σε δημοσίους υπαλλήλους, ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι η χορήγησή της συνεχίζεται μόνο σε γονείς υπαλλήλους εφόσον τα τέκνα τους με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της τάξης τους δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και μόνο για τις ημέρες αυτές.

  Μοιράσου το άρθρο:

  Περισσότερα Εδω