Κοιτάζοντας τον χάρτη ενόψει των πρώτων καλπών, είτε αυτές έρθουν πιο νωρίς είτε πιο αργά μέσα στην άνοιξη, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναγνωρίζουν εύκολα τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους. Η δυναμική του κόμματος στην περιφέρεια, εξηγούν στελέχη με εμπειρία σε εκλογικές αναμετρήσεις, είναι ισχυρή – η επανάκαμψη των ιστορικών συμβόλων και η οργανωτική τακτική που ακολουθήθηκε σχεδόν προεξοφλούν πως τα ποσοστά του κόμματος εκτός αστικών κέντρων θα είναι ένα από τα μεγαλύτερά του πλεονεκτήματα στις επόμενες εκλογές. Εκεί που ακόμα η φόρμουλα αναζητείται για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι στο Λεκανοπέδιο, το οποίο θα κρίνει το ποσοστό που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ στην επικράτεια. Στις εκλογές του 2019, από όλες τις περιφέρειες της περιοχής, μόνο σε μία, αυτή του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών, κατάφερε να αγγίξει το 6%.

Τέσσερα χρόνια μετά, τα ψηφοδέλτια δίνουν έναν επιπλέον λόγο αισιοδοξίας – στις περισσότερες περιφέρειες της Αττικής υπάρχει και μια μεγάλη μάχη που διεξάγεται ήδη, ανάμεσα σε υποψηφίους που διεκδικούν με αξιώσεις την έδρα ή ένα όνομα που συγκεντρώνει βλέμματα και ψήφους, πράγμα που δεν συνέβαινε την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας, ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Μιχάλη Καρχιμάκη προεξοφλεί αυξημένο ενδιαφέρον για τους πράσινους ψηφοφόρους, στον Νότιο μάχονται η Τόνια Αντωνίου, ο Παύλος Χρηστίδης και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, στον Βόρειο Τομέα οι διεκδικητές της έδρας είναι τουλάχιστον τέσσερις (Ανδ. Λοβέρδος, Παν. Βλάχος, Κατερίνα Μπατζελή, Μιλένα Αποστολάκη), στην Α’ Αθήνας υπάρχει το δίδυμο του Κώστα Σκανδαλίδη και του Παύλου Γερουλάνου, ενώ στην Ανατολική Αττική κατεβαίνει ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Νέα στελέχη

Παράλληλα, κάθε ψηφοδέλτιο έχει εμπλουτιστεί με νεότερης ηλικίας στελέχη και πρόσωπα από διάφορες παραγωγικές ομάδες, οι οποίοι επίσης αναμένεται να συμβάλουν αν μη τι άλλο στο λίγο πιο αυξημένο ενδιαφέρον ενός ακροατηρίου που δεν είχε απαραίτητα στο εκλογικό του ραντάρ το ΠΑΣΟΚ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική απαντάται στον Πειραιά, όπου οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Στη μάχη της Αττικής θα πέσει το επόμενο διάστημα και ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς το πιθανότερο είναι να επιλέξει μια αττική περιφέρεια για να είναι και ο ίδιος υποψήφιος (πιο ισχυρές πιθανότητες συγκεντρώνει, σ’ αυτή τη φάση, ο Νότιος Τομέας). Η παρουσία του Ανδρουλάκη στο Λεκανοπέδιο βοηθάει ευρύτερα την κομματική εικόνα – οι μίνι περιοδείες σε γειτονιές της Αθήνας έχουν μέχρι στιγμής θεωρηθεί ιδιαίτερα πετυχημένες από τα επιτελικά στελέχη. Η επόμενη δημόσια παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Αττική θα είναι στο Μενίδι, την ερχόμενη Δευτέρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑκης Τσοχατζόπουλος: Ανοίγει σήμερα η τρίτη του διαθήκη
Επόμενο άρθροΤσίπρας – Ανδρουλάκης: Δύο ξένοι στο ίδιο κάδρο και με… αποστάσεις