Αρνητικά πρόσημα κυριάρχησαν σήμερα στις ασιατικές αγορές.

 

Πτώση σημείωσε ο δείκτης Nikkei καθώς οι επενδυτές φάνηκαν να ρευστοποιούν μέρος των κερδών τους μετά το κλείσιμο σε υψηλό σχεδόν 27ετίας μία ημέρα νωρίτερα, αλλά και καθώς ενισχύθηκε η συναλλαγματική ισοτιμία του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

 

O δείκτης Nikkei κατέγραψε απώλειες 0,66% στις 24.110,96 μονάδες ενώ και ο διευρυμένος Topix υποχώρησε κατά 0,86%.

 

Στην Ιαπωνία τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, λόγω της μείωσης των πωλήσεων οχημάτων στις ΗΠΑ τον μήνα Σεπτέμβριο.  Η Τοyota συγκεκριμένα ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεών της κατά 10,4% και η Honda κατά 7%.  Πτώση 2,65% κατέγραψε η μετοχή της Τoyota όπως επίσης και η μετοχή της Honda κατά 3,84%. Κάποιοι αναλυτές ωστόσο αναφέρουν πως δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία οι πωλήσεις αυτοκινήτων, καθώς, όπως λένε τα εποχικά προσαρμοσμένα ποσοστά δίνουν διαφορετική εικόνα.

 

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές εξελίξεις αναλυτές αναφέρουν πως δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην ιαπωνική οικονομία που δείχνει σημάδια βελτίωσης.

 

Στην Αυστραλία, ο ΑSX 200 σημείωσε άνοδο κατά 0,32%, με τις μετοχές των εταρειών εξόρυξης χρυσού να διατηρούν τα κέρδη τους. Η Newcrest Mining σημείωσε άνοδο 2,85% και η Evolution Mining ενισχύθηκε κατά 3,42%.

 

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί 0,27%, ενώ οι αγορές σε Κίνα και Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

 

Στο εμπορικό μέτωπο, Ουάσινγκτον και Πεκίνο δεν έχουν σημειώσει πρόοδο στην εξομάλυνση των εμπορικών τους σχέσεων, τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές για τον αντίκτυπο της αντιπαράθεσης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στην παγκόσμια ανάπτυξη. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εκτίμησε πάντως χθες ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας θα μπορούσαν να επαναληφθούν στο Μπουένος Άιρες τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση από ληστή μέσα στο σπίτι της
Επόμενο άρθροΟ δρόμος για τη θέση προϊσταμένου στο Δημόσιο περνά από Κουμουνδούρου