Καλύτερη είναι η εικόνα σήμερα στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Έβρο, Λέσβο και Ηλεία, με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη για να οριοθετήσουν την φωτιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει στο δάσος της Δαδιάς, όπου κάηκαν περισσότερα από 25.000 στρέμματα έκτασης. Αντίστοιχα, περισσότερα από 17.000 στρέμματα κάηκαν στην πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου και 7.000 στρέμματα στα Κρέστενα, σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών στη Θεσσαλονίκη.

Στη Δαδιά

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση ειδικά σε ό,τι αφορά στη νοτιοδυτική πλευρά προς Λευκίμη. Η ανησυχία εστιάζεται στην περίπτωση που αλλάξει η φορά του αέρα.

Γίνονται μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες, παρά τις δυσκολίες και το δύσβατο της περιοχής, να ανοίξει αντιπυρική ζώνη. Οι υλοτόμοι την έχουν ήδη χαράξει.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος απομάκρυνσης πληθυσμού από Λευκίμη. Προληπτικά θα μείνουν κλειστοί οι έξοδοι της Εθνικής Οδού. Ένα πούλμαν θα είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρει πληθυσμό.

Στη Δαδιά θα επιχειρούν από το πρωί 2 Τράκτορες, ένα Μι8, 2 Erickson, 2 PZL και ένα Chinook, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα.

Επί τόπου βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Στη Λέσβο

Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί περιμετρικά. Στη νοτιοανατολική πλευρά, έχουν δουλέψει τα χωματουργικά και η ζώνη και η πυρκαγιά έχει περιοριστεί. Οι δυνάμεις συνεχιζουν την κατάσβεση μικροεστιων. Το πρωί θα είναι διαθέσιμα 2 PZL, ένα Μι8 και 3 Τρακτορες.

Στα Κρέστενα Ηλείας

Η κατάσταση είναι πολύ καλή. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν μόνο καπνοί. Η δουλειά θα συνεχιστεί το βράδυ για πλήρη έλεγχο. Το πρωί θα εκτιμηθεί η κατάσταση και ανάλογα με τις ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν εναέρια.

Στα Γρεβενά, περιοχή Τσακατούρα

Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε περιοχή απρόσιτη από το έδαφος (μεγάλο υψόμετρο, μεγάλη κλίση). Για πέμπτη ημερα εχει εκταση 50 στρεμμάτων. Το πρωί θα επιχειρήσει ένα ΑΒ214 και αν χρειαστεί και ένα Μι8.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠέτρος Φιλιππίδης: Αυλαία ξανά στη δίκη μετά την αποφυλάκισή του
Επόμενο άρθροΕίπε το «ναι» ο Βίντα!