Επίδειξη παρακολούθησης της ποιότητας του νερού στην Κάρλα με μη επανδρωμένα μικρά σκάφη και drones έγινε σήμερα το πρωί από υπευθύνους της ΕΥΔΑΠ που διαθέτουν την ανάλογη τεχνογνωσία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιούν σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και άλλα επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας, Ιφιγένεια Κάγκαλου, πρόκειται για καιτονόμα μηχανήματα παρακολούθησης της ποιότητας του νερού. «Η παρακολούθηση αυτή συμπληρώνει τον κλασικό τρόπο με καινούργια μηχανήματα, drones, βαρκάκια με εξοπλισμό και γίνεται παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων. Τα αποτελέσματα στέλνονται ηλεκτρονικά σε ένα report center που μπορεί να είναι ο Φορέας». Εξήγησε ότι στην ουσία πρόκειται για ένα ανοιχτό εργαστήριο, στο οποίο στελέχη της ΕΥΔΑΠ που έχουν εκπαιδευτεί και έχουν αναπτύξει λογισμικό ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τους υπευθύνους του φορέα. «Εμείς ως Φορέας διαχείρισης θεωρούμε πως η καιτονόμα τεχνολογία θα συμπληρώσει τον παραδοσιακό έλεγχο που κάνουμε εμείς. Είναι εντυπωσιακό το θέαμα να βλέπεις βαρκάκι που κινείται χωρίς οδηγό και συλλέγει πληροφορία σχετικά με την ποιότητα του νερού και εμείς τα επεξεργαζόμαστε. Εξοικονομείται κόστος σε ανθρώπινους πόρους και μιλάμε για μια τεχνολογία αιχμής που είναι ακριβέστατη», εξήγησε η κ. Κάγκαλου.

Η ΕΥΔΑΠ, συμμετέχει με άλλους 20 Ευρωπαίους εταίρους στο κοινοτικό πρόγραμμα Intcatch, που έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων και υπηρεσιών για την παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων. Για το πρόγραμμα χρησιμοποιούνται ρομποτικά σκάφη, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τους κατάλληλους αισθητήρες για τη μέτρηση επιλεγμένων ρύπων σε πραγματικό χρόνο, για την αγωγιμότητα του νερού, τη θολότητα, την αμμωνία και τη χλωροφύλλη που είναι ένδειξη ευτροφισμού..

Προηγούμενο άρθροΣχόλιο της Υφυπουργού Παιδείας για περιστατικό πορνογραφίας ανηλίκων που απασχολεί την δικαιοσύνη
Επόμενο άρθροΣυγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Βόλου ένα χρόνο μετά τον θάνατου του Β. Μάγγου